Merhaba arkadaşlar,
Bir bankanın şirketim aracılığı ile bes sistemine dahil oldum(devlet değil) benim maaşımdan bir miktar kesiliyor, şirket bir miktar yatırıyor. Yatırım fonlarını incelediğimde, orta riskli ve yüksek riskli fonlar olduğunu gördüm.
Ben bu fonlardan çevirip faizsiz altın eyf geçmek istiyorum. Biraz araştırdım ama iktisadi bilgim olmadığından anlamadım. Şimdi benim ve şirketimin katkı payından altının değer kazanması sonucunda bana mı yansıyacak? Yani bir bankada altın hesabı gibi bir şey mi oluyor?
Emeklilik birikimin çeşitli fon araçlarında değerlendiriliyor. Altın eyf de birikimini ağırlıklı olarak altın ve altın ile ilgili fonlara yatrıyor. Altın yükseldikçe birikimin de yükselir. Ama altın düşerse birikimin de düşer. Her sene 1-2 kere portföy değiştirme hakkın var. O sene hangi yatırım aracının daha hızlı değer kazanacağını düşünüyorsan o yatırım aracına geçebilirsin. Mesela geçtiğimiz 15 senede altın dövizden de borsadan da yüksek kazanç sağladı. Altın eyf gram altın almak gibi değil, altın ile ilgili fonlar üzerinden getiri sağlanıyor ve %100 değil %80 civarı altına bağlanıyor her zaman ana para batmasın diye %20 başka bir enstrümana aktarılıyor. Yani gram altın almak ile aynı kazanca sahip olmazın ama ona yakın bir kazanca sahip olursun.
Altına geçmek uzun vadede garantici bir yatırım şekli hala. Altın fiyatı dolara bağlı olduğu için, altın ya da dolar hangisi yükselirse yükselsin ana paran değerini korur. Ama kısa vadede altın fiyatları salgının azalması ile düşmeye başlarsa da zarar edersin. O yüzden bu emeklilik fonlarını orta ve uzun vadeli düşünmek lazım. Ben geçen sene martta salgında devletler parasal genişlemeye gideceklerini açıklayınca altına çevirdim emeklilik fonumu. Devletler piyasadan para toplamaya başlayana kadar da altında tutmaya devam edeceğim. Biden tüm amerikan halkına yine 1.5 trilyon dolar nakit yardım yapmayı planlıyor. O yüzden altın fiyatlarının hala düşmeyeceğine hatta çıkabileceğine dair fikrim oluştuğu için kendi BES imi altında tutuyorum.