Konu
Kredi ödeme gecikmesi hk.
24-01-2021, 23:34:05
krsadlacin
Banka, ilk taksit gecikmesini telefon, mesaj, e-posta gibi iletişim araçlarının bir ya da birkaçını kullanılarak bildirir.
Kısmi ödeme yapıldıysa, yine gecikme sayıldığı için iletişim kanalları ile bildirim yapılır.
Bu gecikme Kredi Kayıt Bürosuna gönderilir ve geç ödeme tüm finansal kurumlar tarafından görülür.
Genellikle ilk iki taksit ödenmemesi durumda, kayıtlı adrese ihbarname gönderilir.
İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır.
Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
Bu sürecin başında genellikle haciz işlemleri de başlatılmış olur.
Kredi borcunun ödenmemesi veya haciz yolu ile tahsil edilememesi durumunda, çoğu banka kredi borcunu BDDK tarafından lisanslanmış varlık yönetim şirketlerine devreder.
Varlık yönetim şirketlerine devir işlemi, yasal işlemler başlatıldıktan genellikle bir yıl sonra yapılır.
Bu süreçten sonra alacaklı varlık yönetim şirketi olur ve borcu onlar takip etmeye başlar.