Hocam 2013 den beri bu işin içinde olan biri olarak ilk tavsiyem kesinlikle başkasının tavsiyesi ile yatırım yapmayın hele bu kadar volatil bir piyasada.
Bu işe girmek istiyorsan öncesinde Teknik Analize hakim olmanı öneririm. Bütçe ne kadar yüksek ise bu gereklilik o kadar artar. Dışa bağımlı olmamak, panik yapmamak ve nerede girip nerede çıkacağını belirlemek için bu şart.
Onun dışında bu işte en önemli kararlardan biri vade olacak.
Ne kadar süre ile ne kadar bir gelir kazanmak istiyorsun en önce bunu belirlemeni öneririm. Sebepleri :
BTC özelinde konuşursak 2013 de ben BTC ile tanıştığımda 1 btc 750 TL idi. 10.000 TL ye 13 küsür btc almıştım. 1100 TL ye çıkınca da satmışım. Bu arada 1100 TL iken insanlar hiç bir enstrüman 1 ayda %50 artmaz kesin balon vs batacak diye konuşuyorlardı. Sonra 3000 TL olmuş orada almışım 4000 de falan çıkmışım. 1500 lere kadar düşmüş. Bu düşüş olduğunda biz demiştik bu iş balon düşecek daha da düşecek vs yorumlar yapıldı. Güvenemeyen piyasaya girmedi ya da gecikti benim gibi güvenen zaten şuan milyoner

Neyse 15000 TL olmuş girmişim 19000 de çıkmışım çıktıktan hemen sonra 40000 TL olmus. 40000 TL de tam zirvede alıp bekleyecek gücüm olmadığı için 27000 de falan satmışım zarar etmişim.
Sonra yabancı borsalarla tanışıp $ ile işleme başlamışım. 13.000$ de alıp 17000$ de vermişim 19000 olmuş ki o dönem tarihi zirveydi. Sonra baya düştü. 6-7 bin dolarlardaydı. Geçen yıl mart mayıs ayında bile. Bu arada tarihi zirvede 1 btc 19.000$ iken 70000 TL falan iken 2020 aylarında 8-9 bin $ iken 70.000 TL idi. Yani TL ile yatırım yapmış olan 19.000 $ da almış olsa bile sadece zaman kaybı olmuştu ana para TL bazında düşmemişti.
Neyse sonra hep alt coinlerde takıldım eth doge ltc falan. Bu sene nisan mayısta btc yarılanması olacak diye (Yarılanma: Belli bir işlem karşılığı madencinin kazanacağı kazanç yarı yarıya düşecekti.) Maliyet artacak diye muhakkak 2 katı artar deyip 7000$ da falan btc ye dönüp btc alıp 15.000 de çıktım. Alt coinlere döndüm. Yaklaşık 20.000 görünce btc de tarihi zirve geçti min 32000 $ olur ön görüsüne sahiptim fakat maddi sebeplerden bu sefer alım yapmadım ve 32.000 değil 42000 gördü.
Neredeyse 12000 den başlayıp 42000 de biten bir hareketin muhakkak bir düzeltmesi olacaktı ki şuan o düzeltmeyi yaşıyoruz. 30.000 bunun için önemli bir destekti dün 240.000 TL de alım yaptım bugün 249900 de verdim.
Bu arada bu piyasa öyle bir piyasa ki bazı yabancı aracı kuruluşlarda sadece yükseliste değil düşüşte de para kazanmak mümkün. Yani yükselir deyip alıp yükselirse kazanıyorsun ya normalde, orada düşer diye oynama şansın da var. Düşer deyip düşerse kazanıyorsun, yükselirse kaybediyorsun.
Dolayısıyla işi öğrendiğinde kazanman için illa yükselmesine de gerek yok düşerken de kazanabilirsin.
Özetlemem gerekirse:
* Kimseye kulak asma
* Mutlaka teknik analiz öğren.
*Son 15-20 günü saymazsak, daha önce hangi seviyede olursa olsun alıp beklemeye gücü olan ya da cesaret eden mutlaka aldığı seviyenin üstünde satış imkanı buldu. Ama 42.000 de de alan tren gidiyor kaçırmayayım falan dürtüsüyle alıp bekleyen kişilerdir. 12000 DEN 42000 E gelene kadar cesaret edip alamamıştır. Tam o zirveye geldiğinde alayım gidiyor falan derken alır ve düşerken de panik yapar yine kol kesmez stop yapamaz bekler.
* 8 Yıldır takip ettiğim bir piyasa olduğu için gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki her zaman coin e temkinle yaklaşan, patladı patlayacak batacak vs diyenler oldu olmaya da devam edecek. Ama bunu yatırım aracı olarak görseydim bekleseydim. Sadece 2013 de aldığım 10bin tl lik btc ile şuan 3 milyon tl param vardı. Daha sonra eklediklerimi saymıyorum. O yüzden beklentini, ne kadar bekleyeceğini, yatırdığın parayı unutup unutamayacağını düşün sonra gir.
19.000 lik zirveden sonra belki 3 sene bir daha 19.000$ görmedi. Bu tarz tabloların olabileceğini bil.
Kendine göre makul noktaları bulmaya çalış.
Anlattığım hiç bir şey yatırım tavsiyesi değildir. Hangi seviyede olursa olsun alıp beklemeye cesaret edenler mutlaka aldığı seviyenin üstüne satış imkanı buldu dedim ama bugüne kadar böyle olmuş olması bundan sonra da böyle devam edebileceği anlamı taşımamaktadır