Çok yerinde açılmış bir konu ve doğru tespitler. Fakat İktisat biliminden anlayanların nadir olduğu bir platformda yazıldığı için konu ve manası ağırlığını kaybetmiş.

Fakat bu gelirlerden standart vergi kesilmesi önerisi, genel maliye uygulamalarının ruhuna aykırı.

Adsense yayıncısının yaptığı teknik olarak hizmet ihracatıdır. Adsense İrlanda devletinde mukim olan ve İrlanda devletinin vergi ve hukuk sistemine tabi olan bir işletmedir. Adsense tüm dünyadaki yayıncılarından reklam alanı ithal eder ve bunu uluslararası reklam ağlarına ihraç eder ve satar. Maliyenin son dönemde yaptığı uygulamalar vergi sistemine aykırıdır. Şöyle ki teknik olarak hizmeti ithal eden reklam ağı veya reklam verenden alması gereken KDV ve ithalat vergisini almayıp; hizmeti ihraç eden yayıncıdan, hizmeti ithal edenin ödemesi gerekli KDV'yi tahsil ediyorlar. Reklam ağı yada reklam verenden KDV ve ithalat vergisi alması gerekirken bunu stopaja çevirip üstüne reklam verene avantaj sağlıyor. Hatta işin daha acayibi bazı maliye birimleri yabancı dilde yayın yapan yayıncının adsense'ye ihraç ettiği ve adsensenin de İrlanda'dan tekrar Türkiye haricindeki dünyanın farklı ülkelerine ihraç etiği hizmetten haksız KDV talep ediyor.
Burada bürokratların google ads, adsense, reklam ağı, reklam veren ve yayıncının ne demek olduğunu ve sistemi kesinlikle bilmedikleri gayet açık. Eğer bu konuda yetkili bürokratlar bir gün boş vakitlerinde sistemin ne olduğunu araştırırlarsa her şey düzene girecektir. Bu da olmazsa haksız ceza yiyerek mahkeme yoluna giden birinin davasında bu durum açığa çıkacak ve bağımsız bir mahkemenin durumu tespitinden sonra verdiği karardan sonra işler içtihat yoluyla düzene girecektir. Sonrasında yayıncı, ihraç ettiği reklam alanından doğan geliri arizi kazancın üstündeyse, vergisini her gelir elde edenin ödemesi gerektiği gibi ödeyip işine, gücüne bakacaktır.