Yanlış bir düşünce tarzı aslında. Bu tür domainleri Türk Lirası maliyeti ile hesaplamak ve satışlarında değil alırken kazanıldığını unutmamak gerekli. Her 4 harf domain değerli değil, esasen bu işin piyasasını belirleyen temel unsur uzak doğu piyasası. Onların belirli harflere yatırım yaptıkları biliniyor. Jenerik olmasa bile bugün 4 harf jenerik bir Türkçe domainden fazla para ödedikleri ortada.

Domain maliyetleri yurtdışında her daim sabitken bizde bu durum ekstra maliyetlerle artarak devam ediyor. 5 dolardan 10 yıllık yenileme yapan biri için maliyet 50 dolar. Ne zaman 50 dolar, doların 3 tl olduğu dönemde. Yani bu domain Yurtdışında 50 dolar, satışı 10 yıllık tüm maliyetine karşılık 300-350 dolar seviyesinde ise 7 kat var. Türkiye açısından bakarsak 150 TL maliyet ile 10 yıl sonra 1200-1500 TL bandı yine başarılı sayılabilir en azından paranın değerini kaybetmemek adına.

Ayrıca ülkemizde yatırım amaçlı alalım da kenarda dursun denilen şeyler genel olarak sadece TL'den çekinilerek değer kaybetmeyelim diye yapılan şeylerdir. Ben olsaydım 4 harf jenerik 3 harf jeneriklere yönelir, bütçemi makul kullanarak kısa orta vadede 1'e 3 civarı kazanabileceğim domainlere yönelirdim. Tabi bunun için de devamlı olarak takip etmek ve profesyonelce düşünmek gerekiyor. Ben halen profesyonellik boyutunda olmasam da yaklaşık 17-18 yılda bazı kuralları kendime düstur edinmeye çalıştım.

Söylediğiniz kısımlarla ilgili olarak çoğu kişi alırken nasılsa satarım şu fiyata diyor, ancak domain de diğer tüm şeyler gibi alırken kazanılacak bir sektör.