Boş yere meşgul eden çok. Bence kişi haklı, ben de sesli görüşmezdim.
1- is uzerinde calisiyordur, telefon gorusmesi icin vakti yoktur. Sahsen calisirken gelen telefon butun odagimi dagitiyor.
2- Genelde teknolojiden anlamayan veya yaptiracagi is hakinda hicbirsey bilmeyen telefon ile gorusmek istiyor ve laf anlatmasi guc kisiler olabilmekte.
3- Kalite bazli bakarsan wp musterileri sektore gore daha iyi olabilir, telefon uzerinden gelenler genelde bilgi almak icin gelebiliyor.
Bunlarin disinda ozel durumlarda olabilir cekinme vs. sonuc olarak herkesin tercihleri var saygi duymak lazim. Bu ara telefon gorusmelerini reddettigim icin trip atan musteriler oldu banada yazayim dedim
Whatsapp no isteyerek telefondan arayanlar oluyor. Özellikle whatsapp diye belirtmeme rağmen bunu yapan çok maalesef.
Her an telefon görüşmesi için müsait olacağız diye bir kural yok. Açmıyorum müsait olsam bile.
Bir de whatsapp dan yazan ama ''anlık'' cevap almayan biri de aramıyormu, işte o zaman sinirlerim zıplıyor. Halbuki hemen dönüş yapan biriyimdir.
Ama bazıları bile bile sanki kendilerinin işi en önemlisi sanarak beni rahatsız etmeye hak buluyorlar kendilerinde.
Sırf bu yüzden yabancı whatsapp no aldım aylar önce. Nezaket nedir bilen biri ise kendi numaramı veriyorum sonrasında.
Ve bir gerçek var ki onlarca kere iş yaptığımız insanlar hiç sesli arama ihtiyacı hissetmediler. Demek illa konuşmaya gerek yokmuş.
Bazen yazarak müsaitmisin hocam arayabilirmiyim diyen oluyor, ona lafım yok. Anlatmak istediğim izinsiz arayanlar esasında. Zaten sürekli çalıştığım insanlar izinsiz asla aramazlar.
Nihayetinde sanal dünyada hizmet veriyoruz, yazılar da kanıt niteliğindedir. Bu yüzden sesli görüşme bana pek mantıklı gelmiyor.
Telefonda konuşulan şeyleri çok azı akılda kalır. Bu sebeple ben de çok çok kritik bir durum yoksa whatsapp'dan iletişime geçerim. Eğer ki kişi sesli iletişim kurmaya gerçekten niyetli ise de WhatsApp'ın sesli mesajını kullanmasını rica ederim. En azından söylediklerini tekrar dinleyebilirim.
Birisi sesli destek sunmak zorunda değil. Aksine, o telefon muhabbetleri genelde gereksiz uzuyor ve iki tarafın da değerli zamanını çalıyor.
Ha tabii ki buradaki gibi tek kelime ile geçiştirmek hoş değil sorulan soruları.
Telefonla görüşmek olmazsa olmaz değil, iş var telefonla görüşülür iş var gerek yoktur. Bana da mesajlar geliyor bazen telefonla görüşmek isterim diye hani bakıyorum gerek var mı yani mesaj ile çözülemeyecek bir şey mi? Hayır e o zaman niye aramak istiyorsun? Çok gereksiz telefon numarası isteyenler var.
Bir anımı anlatayım, buradan birine telefon numaramı vermişim ama hatırlamıyorum allah bilir ne zaman vermişim, sene 2014 bir telefon geldi, "kanka selam ben r10dan bilmem kim nasılsın iyi misin?" hal hatır soruyor ben de çam devirmemek için bozuntuya vermiyorum ama içimden bu kim ya diyorum. En sonunda konuya geldi "evleniyorum kanka" şöyle olmuş böyle olmuş yurt dışından birini bulmuş istanbulda evlenecekmişte yol parası mı yokmuş neymiş yardım istiyor. Ya birincisi sen kimsin, ikincisi madem bak paran niye yok demiyorum yol paran bile yok evlenme kardeşim. Üçüncüsü banane yani.
O yüzden bunca yıllık r10 tecrübeme dayanarak mesajla çözülemeyecek sorunun olduğunu düşünmüyorum, telefonla konuşmak şart değil. Ha derdini anlatamayacak kadar yetersizsindir konuşmak tercihindir ama benim buna vaktim yok, mesaj at cevabını alırsın zaten.
İlk mesajda yer alan satıcının üslubu kötü, belki ticaretten anlamıyordur ya da bu iş ona uygun değildir. Satıcı bu kadar ilgisiz görünmemeli. Ben bu tip satıcılarla karşılaştığımda ikinci mesajı atmıyorum alternatif arıyorum, herkesin yeri doldurulabilir kimse kendini vazgeçilmez sanmasın
yıllardır ticaret yapıyorum ben de sesli görüşme yapmıyorum.
- görüşmenin çaldığı zaman önemli değil, işi alıyorsunuz teslim ediyorsunuz böyle dememiştik diyor =)
- görüşme de sözleşme yazın gönderin diyorsunuz konuştugumuz gibi olsun diyor.
o yüzden yazılı iletişim daha profesyoneldir, pek çok firma teknik desteklerini sadece mail üzerinden sağlıyor.
parasızlıktan ya da acemilikten ya da telefonda konuşamadıgından değil, taleplerin ve yanıtların yazılı kalması için.
özetle sesli görüşmüyorsa kötü satıcı değildir, daha profesyoneldir, bir diğer ihtimal de yazdığınız sektör zaten illegal adam işi zaten her türlü yarım bırakacak her türlü eline yüzüne bulaştıracak. ifşa olmak istemiyor.
kolay gelsin
Herkesin bir tarzı veya nedenleri var. Bir müşteri olarak satıcı taraf tarzımıza uymuyorsa iş yapmayız. Aynı durumla ben karşılaşsam tmm der başka arayışlar içerisine girerim. Normal bir durum iyi veya kötü yargılama yapılmamalı diye düşünüyorum.
Ben de konuşmayı sevmem. O kişi de sesli olarak konuşmak zorunda değil.
Konu nerelere gelmiş, benim dert ettiğim konu bambaşka.
Kişiye iş vermeden önce 30 saniyelik, 1 dk'lık bir telefon görüşmesi yaparak tanışmak ister ve güven vermesini beklerim. Online çalıştığımız için satıcının güven ortamı sağlaması ve işi ona vermem için sebep belirtmeli. Dijital ve reel hayatta referans veririz, bana gözü kapalı iş verebilirsin çünkü ben bu işte iyiyim, asla benimle problem yaşamazsın mesajını veririz. Bu söylediklerimi telefon görüşmesi ile kısa zaman içinde sağlayabiliriz.
Ayrıca, ben de bir esnafım. Instagram'dan bir müşteri "özel dikim gelinlik yapıyor musunuz" diye sorsa, "evet" diye cevap vermem. "Evet, sizin ilgilendiğiniz modellerimiz var mı, aklınızdaki tasarımı bize aktarabilir misiniz" diye sorarız. Bu şekilde karşımızdaki kişi ile daha sıcak bir iletişim ortamı kurabiliriz.
Bu görüşmeden sonra whatsapp üzerinden görüşmeye devam edebiliriz ve çalışmamızın tamamında whatsapp üzerinden iletişim kurmaya devam edebiliriz. Örneğin; Fransa'daki 100'den fazla gelinlik mağazası ile çalışmalar yapıyoruz, mağazaları için benden sürekli gelinlik satın alıyorlar. Hepsiyle ilk etapta telefon görüşmesi ya da whatsapp üzerinden video konferans yapıyor, birbirimizi tanıyarak çalışmamıza start veriyoruz. Sadece 5 dakika telefon görüşmesi yaparak senelerce whatsapp üzerinden yazışarak ticaret yaptığım çok sayıda müşterim var. Sektörler farklı, amaç aynı.
Herkesin vakti kendine göre değerlidir. Fakat satıcı olan kişi, kendisine gelen her mesajı 'acaba benim vaktimi mi çalacak' düşüncesi ile cevaplarsa bir arpa boyu yol alamaz.
Söyleyeceklerim bu kadar