Arkadaşlar merhaba, görev yaptığım firmada özgeçmişlere erişimim var. Alım yapılacağı zaman bana da danışılıyor. Gelen özgeçmişleri incelerken gördüğüm temel hataları sizinle paylaşmak istedim.

• Özgeçmiş bir başvuru mektubu ya da yakınma duvarı değildir. Niyetlerinizi, iyi dileklerinizi, aldığınız eğitim ve seminerleri uzun uzadıya yazmanızın bir anlamı yok. Çok basit bir şekilde, kurs ve seminerler başlığı altında seminer adı, yeri, zamanı yeterli. Bilahare belirtmek istediğiniz her şeyi başvuru mektubunuzda belirtin. Bu şu anlama geliyor, 1 adet başvuru mektubu, 1 adet özgeçmiş olmak üzere firmalara 2 farklı dosya göndermeniz yararınıza olur. Başvuru mektubunuzu e-postanın metin bölgesine yazabilirsiniz ancak dosyalama yapan şirketler için bir de Word ya da PDF göndermeniz daha iyidir.
  • Başvuru mektubunuza, iş bulmakta zorlandığınızı, yeni mezunların deneyim kazanamadıklarını, maddi durumunuzun çok kötü olduğunu filan yazmayın. Özgeçmişi inceleyen kişiler bunu zaten biliyor ve okumaktan hoşlanmıyor. Özgeçmişi okuyan kişi dert ortağınız değildir! Yalnızca alanınız dışında başvuru yapıyorsanız kendi alanınızda iş bulamadığınız için yahut alanınıza ilişkin sosyal ve ekonomik endişeleriniz sebebiyle alan değiştirmek istediğinizi belirtebilirsiniz. Haricinde sosyal yaşamınıza ilişkin merak edilen bir şey varsa bu zaten mülâkatta sorulur. Deneyiminiz yoksa ancak bir alanda bir şekilde beceri edinmişseniz bunu hayat hikâyenizi anlatır gibi anlatmayın. Basit bir şekilde, "x becerisini, x çalışmasında edinme şansı buldum ve yaptığım xxx çalışmalarla geliştirmeye devam ediyorum." cümlesi yeterli. En basit haliyle alanınıza ilişkin incelediğiniz tezler bile öyle ya da böyle belleğinizde yer alan bir yöntem, bir edinimdir.
  • Özgeçmişinizi süslemeyin! Odak süslerde değil, özgeçmişte olsun. Times New Roman, 12 punto. Üniversite öğrencisi ya da mezunlarının bunun bilmemelerine imkân yok. İnternette dolaşan saçma sapan özgeçmiş taslaklarını kullanmayın.
  • Düzgün Türkçe kullanın.
  • Sağdan, soldan, çaprazdan, aşağıdan, yukarıdan çekilmiş profil fotoğraflarınızı göndermeyin. Düzgün bir vesikalık gönderin.

Bunlar sıkça denk geldiğim en temel hatalar. Bunlara benzer birçok hata yapılıyor. Başvuru mektubu ve özgeçmiş ilk intibadır. İş bulmanın giderek zorlaştığı şu günlerde en azından özgeçmiş hazırlayamamanız işsiz kalmanıza neden olmasın.