İşi sokaktaki camcıya site yapmaya indirdiğimiz zaman dediğiniz geçerli olabilir, ama muhattap olunan firmalar var, bu firmalarda 1 kişi bilmiyor olabilir, 3 kişi bilmiyor olabilir, ama 4-5 haneli rakamları bir site için verirken, illaki birisi bir şeyleri sorgulayacaktır. Ayrıca ben sorularımı bu forum için dahi soruyorum. Bu forumda birbirine site satan insanlar var, burdaki insanlar yine az çok neyin ne olduğunu bilmelerine rağmen durum böyle.
Bu forumda bir wordpress sitesi için bir arkadaştan 600 öteki arkadaştan 4000 tl teklif aldım. Aynı işi forum dışı freelance sitelerde 300'e yapıyorlar, ajanslar ise 5000'den aşağı yapmıyorlar. Demekki ortada bir durum var ve benim sorduğum sorular bu yönde, piyasada uzun zamandır olduğum için 30 lira diyenin de 3000 lira diyenin de ortaya koyacağı şeyleri az buçuk biliyorum ve fark olmayacağını da biliyorum, zira 3000 lira diyen adam maximum yapacağı şey elementor ile bana özel (!) bir tasarım yapması olacaktır, ki o da muhtemelen daha önce yapılmış şablonun renklerinin değiştirilip bana verilmesi olacaktır.
Cevap yine aynıya geliyor.. heryerde sektör böyle zaten ? bir işin ortalama fiyatı bellidir. İşi öldüren de çoktur, yücelten de çoktur. Bu her sektör için geçerli. Daha geçen gün arabamız yolda kaldığında arkadaşlarla telefona sarılıp çekici aramaya başladık ve fiyat 500TL'den 60TL'ye kadar indi.
Ve şöyle, eğer bir kişi bir web sitesini 500TL'ye yapıyor, Ajans 1500TL'ye yapıyor ise bu durum sizin güvenceniz, kod yazılımının temizliği, ürün satış sonrası destek gibi birçok maddeyi beraberinde getirir zaten. Bir kişi ile iş yaparsın 500TL'ye anlaşırsın sana birdaha destek sunmaz veya sadece yazılımı eline verir başka biriyle iş yaparsın 1500TL'ye yapar kişi veya ajans onlar sana eğitim, yazılım sonrası destek, kurulum gibi imkanları sağlar. Bunlar çok farklı şeyler ve sektörel işler. Burada bir ürün satarken ürünün birçok farklılığı mevcut.
Ve bu piyasa da unutulmaması gereken en önemli olay; serbest piyasa. Çünkü bu ürünün bir alış fiyatı veya satış fiyatı tamamiyle ortada yok. İşin ne kadar olduğunu kim belirliyor ? Dünya Bilişim Örgütü mü ? tabii ki hayır. Herkes bir sertifika ile mi iş yapıyor ? Türkiye Bilişimciler Derneği gibi bir dernek üzerinden bir yerlere mi kayıtlı ? Hayır.
Kimisi bu işi kişisel yaparken kimisi ajans şeklinde yapıyor ve Ajans ile kişiselin aynı anda farklı sorumlulukları olduğunu da unutmayın. Eğer bir kişi ile çalışırsanız, kişi işi kötü yaptığında sadece kişi ismi kötülenir, kişiler genelde çok tanınmaz. Vergisini vermez. Ama bir kurum&kuruluş , ajans ile iş yaptığınızda bir isim&marka söz konusudur, bir vergi mükellefidir ve firma olduğu için yükümlülükleri çok çok farklıdır.