1. Çevrenizde ki insanların referans olduğu bir muhasebeci kolay kolay size yanlış yapmaz yapamaz. Bu durum genelde büyük şehirlerde geçerli, küçük şehirlerde yanlış yapan muhasebecinin adı hemen yayılır.
2. Vergi dairesi işlemleri, inceleme, sgk gibi bir çok hususuta muhasebeciye söylersiniz gider yapar. Zaten vergi dairesine giden adamın eline yapışmaz. yeterki aidatları vaktinde verin.
3. Şu an muhasebe ücretleri 100 tlden başlar yeni açılışlarda 200 tl ye kadar çıkar. 250 lira isteyen ya ortakdır birisi ile pay veriyordur yada tok adamdır : )..
4. Açılış masrafı diye bir şey yok. Eskidendi o. R10 'a üye insansınız. İnternet üzerinden 10 dakka sürüyor açılış yapmak beceremiyecek insan değilsiniz. Bir siteye üye olmak kadar kolay. interaktif vergi dairesinden gireceksiniz.
5. Son olarak, Gördüğüm kadarıyla esnafların % 90 civarı ödemesi gereken vergiyi ödemez, bu husus muhasebecinin elinde değildir fakat muhasebeci yol gösterir. Bu dediğim geneldir biri çıkıpta ben yapmıyorum demesin. Para kazanan hiç bir esnaf muhasebecisinin uzak olmasını istemez. Olması gerekeni değil olanı konuşuyorum. Bu satırları okuyanlarında bir çoğu ne yazık ki isteselerde istemeselerde ayakta kalabilmek için bu konuların üstüne düşecek. Siz bir yere 100 bin tl lik yazılım teklifi verdiğinizde 45 lirasını devlet alıyor. Siz bu işi başkasına yaptırdığınızda faturasız çalışan biriyse elinize kalacak parayı hesab edin. Bir de bu işi diğer yolla yapan insanların sizin verdiğiniz teklifin vergi ödemedikleri için %30 daha azını verdiğini düşünün.. İster istemez sizde bir yol arayışına gireceksiniz. *********** mı? Resmi olarak ***********. Yapmayan var mı %5-10. Neyse meseleyi çok uzatmayayım çok su götürür. Her halükarda oturup çay içebileceğin biri olursa en azından resmi yollardan bu işi nasıl yapabileceğini sana anlatacaktır : )
Not: Tavsiye değildir, gördüğüm durumları yazdım.