Tamda hakobaba nın yazdıklarını yazacaktım yine çokk bilgili arkadaşlar borsa hakkında engin bilgilerini döktürmüş ama mantık hatası olabilececeği ihtimalini unutmuşlar..
Arkadaşım borsa da gittin migros a ortak oldun diyelim orda faiz var alkol var her şey var sende günahına ortak oldun işte neden dar pencereden bakıyorsunuz...
Bana göre para üzerinden para kazanmak her şekliyle haram ama kendimize hakim olamıyoruz o ayrı..
Dünyada para üzerinden para kazanılmayan bir ticaret şeki var mı?
Bir de ben öyle dine çok yakın bir adam değilimdir.
Ama dini hassasiyetleri olup da kafalarından harama helala fetva verenleri gerçekten anlamıyorum.
Açıkça hiç bir ayette paradan para kazanılmaz diye bir hüküm yokken bana göre paradan para kazanmak haramdır diyorsun.
Paranla bir ev alıyorsun sonra evi kiralayıp oturduğun yerden para kazanıyorsun, bir de evin yakınına metro hattı getiriyorlar hiç bir alın teri harcamadan evinin değeri 2-3 katına çıkıyor.
Bu haram değil. Ama bilançosu çok iyi ve gelecek vaadeden bir şirkete para yatırıp ortak olmak haram?
Bu kadar büyük sözler nasıl söyleyebiliyorsunuz bilmiyorum.
Çünkü islam dininde harama helal diyen, ya da helale haram diyen dinden çıkar.
Ticaretin kendisi paradan para kazanma işidir. Ticaret almak ve satmak üzerine kuruludur.
Alabilmek için paraya ihtiyacınız vardır, sen borsada hisse aldığında fabrikası, depoları, araçları olan o şirketin hissen kadar hakkını satın almış olursun.
O şirketin ettiği her karın hissen kadarı sana aittir.
Dini hassasiyetlerin varsa senin inancına ters faaliyet gösteren şirketlerin hisselerine para yatırmazsın.
Ama bir demirçelik şirketine, bir taşımacılık şirketine, bir enerji şirketine neden para yatırmak haram olsun?
Birileri tekel bayi açıyor içki satıyor diye tüm ticaret haramdır diyebiliyor musun?
Peki borsada bazı şirketler dinen yasak alanda ticaret yapıyor diye nasıl bütün borsaya haram diyebiliyorsunuz?