fırsatçılık değil iş yapıyor herkes. Hangi kurdan kaç liraya alındığını bilmediğin bir şeye neden değer biçmeye çalışıyorsunuz. On bin tl'den son kullanıcı satın aldığında E ticaret sitelerinde minumum %9 komisyonu var o ürünün 900 lira alışveriş yapılan siteye komisyon olarak geçer. Kargo, paketleme ve diğer masraflar için 70 Tl yazalım -970Tl satış masrafı olur zaten. 8000 Civarına stoklarına geçtiyse 1030 da düşük bir kaar marjı... %13'lük kdv dahil kaar marjı var ve diğer sektörlere göre kaar marjı çok düşük bir yüzde..
Oyun konsolu satmıyorum fakat satıcı yada stokçu gözüyle de bakmak lazım. Sadece Türkiye için değil; Hiç bir esnaf veya kuruluş bir 1100 dolar maaliyetli bandındaki emtia'yı %10 kaar koymadan satmaz. Tabi günde bin tane satılacaksa eğer stok durumlarıda uygunsa kaar marjı düşürüp satan çıkar ama burada da devreye stok diye bir sorun giriyor. Ürünün stok devamlılığına bağlı bir değişken olur bu.(80 milyonluk ülkeye on bin adet stoklu ürün gönderildiyse eğer; tabiki o ürün bu fiyatlardan daha yüksek fiyata bile satılabilir. ) Yani dünya genelinde bir üretim kısıtlaması varken Tabiki Sony Türkiye'ye gönderdiği 10bin ürününü vitrine koymadan hepsini alabilecek bir kişiye satabilir. O kişi de kendine uygun gelen istediği fiyata satabilir. Devlette; Kaar marjı bir gecede alış fiyatından oranla %200'ün üstüne çıkmayan bir ürünü satan firmaya vergilerini aldığı müddetçe karışamaz.
Vergisiz getirilen ürünlerin satışında;
Yurtdışından 500 dolara alınan ürünün (kura göre 3600-4000) arasında 12000₺ ortalama karaborsa fiyatına satılması fahiş değil diyorsunuz yani?
Sony'den alınıp satılan ürünlerin satışında;
Tavsiye edilen fiyatı olan ürünü fiyatının üstünde alınca sorun yok o zaman. Yanındaki markette pirinç bitti diye, paketin üstüne 8.30₺ yazarken aynı pirince sizden 12₺ isteseler markette itiraz etmeyeceksiniz demektir. Nasıl olsa o da ticaret.
Ben fikrimi paylaştım. Ticaretin de etik olması gerekir fikrimce. Bu tarz fırsatçılıklar ticarette satıcının müşterisine saygısının olmadığını gösterir diye düşünüyorum.
Sizin fikriniz size göre doğrudur. Saygı duyarım.