Merhaba arkadaşlar,
Ben yeni mezun bir mimarım ve forumda mimar-mimar öğrencisi-mimar öğrenci adayı vs. çok var mı bilemiyorum, pek konu görmedim mimarlık hakkında.
Belirttiğim gibi yeni mezunum ve sadece 4 aylık bir çalışma deneyimim var, yani amacım '' kesin '' bir şeyler sunmak değil, şu anda mimarlık okuyan arkadaşlar veya ileride mimarlığı düşünen arkadaşlar varsa onlara kendimce fikirler vermek, yardımcı olmak istedim. Hem belki başka mimar olan arkadaşlarda yazabilir, buradaki arkadaşlara ve bana deneyimlerini-tecrübelerini paylaşabilir. Amacım sadece kendi fikirlerimi sunmak ve bilgisi-ilgisi olan arkadaşlarla konuşmak diyebilirim.

Öncelikle BIM(Building Information Modeling) nedir ? Bunun hakkında kısa bilgi verelim.Son yıllarde her yerde endüstri 4.0 lafını çok duyduk. Bim kavramı da, inşaat sektörnünü 4.0'ı olarak bakabiliriz. İnşaat kavramı beton dökmek, kolon, kiriş, duvar,kapı değil aslında. En ufak bir konut yapısında bile lavabo suyunun gideri, yandaki komşunun sesini duymamak için belli bir izalasyon gibi durumlar vardır. Konut gibi ufak projelerde bu detaylar en azami şekilde ve önemsenmiyor olsa da; projeler büyüdükçe ve sorunlar arttıkça daha fazla etken olaya dahil oluyor. Tüm değişkenlerin hesaplanıp, planlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Fakat bu iş tek mimar- inşaat-elektrik ile olcak iş değil. Tüm iş dallarının beraber iş birliği ile çalışması gerekmekte ve bir birine uygun iş planı-düzeni çıkarmalı.BIM sistemi ile beraber, tüm bu departmanlar (mimari,mekanik,elektrik,statik,peyzaj vs.) aynı model üzerinden çalışmalarını yapmakta ve eğer bir çakışma-uyuşmazlık varsa inşaat öncesinde bunların farkına varıp, bu konuda çözüm üretilme şansı tanıyor. Yani kısacası, inşaat başlamadan önce sanal dünyada gerçek bir inşaat yapılıyor ve gerçek inşaatta ne gibi sorunlar yaşanabilceğinin farkın varıyor. Autocad'ten projeyi çizip, hatasız yerden kesit alıp geçip, '' geri yerleri de uygulamada ustalar çözer '' kafasında değil, proje gerçek hayatta başlamadan proje bitmiş hale geliyor ve bunların yanında siz tüm verileri rapor edebiliyorsunuz.Kullanacak tüm malzemeler,metrajlar size raporlanabiliyor. Hatta zaman boyutu da eklenip, inşaat başlamadan önce projenin inşaatının zamanını, maliyetini ölçebilirsiniz.Bununla ilgili bir türk firması olan Bold mimarlığın Ercan havalimanındaki çalışmasını izleyebilirsiniz.Kendileri inşaat öncesinde tüm detayları düşünüp başlıyor. İnşaatın en verimli şekilde olması için, hangi vinç nerede kullanılmalı, en verimli açı neresi, yapılan iş model ile aynı olmuş mu vs. gibi bir çok detayı görebilirsiniz. Zamanı olanlar alttaki linkten bakabilirler.
https://www.youtube.com/watch?v=Y2w7dqEiesgNot:
Diğer programlara hakim olmamakla beraber Revit'te Dynomo-Pluginler vs. ile kod yazılarak programlara eklentiler ekleniyor. Yazılım ile mimarlığın birleşmesi çok hoşuma gitti. Mesela ; 4 tarafı duvar ile çevrili bir '' room '' var ise, buna floor-döşeme at kodunu yazıyorsunuz. Tüm duvar ve odaları düzgün girdikten sonra, tek tuşla tüm binanın döşemelerini atabiliyorsunuz vs.

Uzun bir tanıtımdan sonra, kendi açımdan bakarsam; ben üniversite 2'de Revite başladım. Buna başlamamın asıl amacı, bana plan-3d-kesit üclüsünü en basit ve en kolay yoldan veren program olmasıydı ahahaha ilk zamanlarda çok gerçekçi ve doğrucu olması sebebiyle zorlanmıştım fakat yılmadan devam ettim. Zaman ilerledikçe hem kendimi geliştirdim hem internette yeni gelişmeleri vs. okumaya başladım.Milyon dolarların harcandığı projelerde, hala eski kafa eski program Autocad kullanılması beni çok rahatsız ediyordu. Sözde her şey çağa-teknolojiye ayak uyduruyordu fakat hala Autocad kullanıp, copy-paste detaylar çiziliyordu ahahahaBende bunun üzerinde kendimi Revit'te geliştirmeye çalıştım fakat mezun olduğumda '' Autocad ve Sketchup kullanan '' bir ofise gidip çalışacağımı düşünüyordum hep. Çünkü Revit kullanan ofis sayısı maalesef çok az ülkemizde. Oysa ülkemizde bir çok büyük inşaat-mimarlık şirketi var ve bunlara öncü olabilir.Mezuniyetten sonra iş aradım fakat bulamadım ahaha sonradan bir ofiste çalışan arkadaşım '' Revit bilen mimara ihtiyacımız var '' deyip beni çağırdı ve 1.000 dairelik, büyük bir projede calışmaya başladım. 3 yıl boyunca kendi çapımda kullandığım programı profesyonel ortamda kullanmanın tadını aldım. Bir ofiste, bir proje üstünde aynı anda 15-20 mimarın çalışabilmesi, hiç kullanmadığım komutları kullanmak vs. çok güzel bir deneyim oldu. Yaklaşık 4 ay çalıştıktan sonra işten ayrılmak zorunda kaldım.Mimarlık okuyan arkadaşlar varsa, kendini Revit gibi çağa uygun programlarda geliştirmesini öneririm. Gelecek yıllarda bu tarz çağa uyan programlar daha yaygın olacak.
Baya baya bir şeyler yazdım. Büyük ihtimal pek fazla okayan bile olmayacak Ben mimarlığa başladığım zaman bana bilgi veren, yol gösteren kimse olmamıştı. Normal eğitim-öğretime aykırı farklı bir sistemde olan mimarlık eğitimde çok zorlanmıştım. Ne ile karşılaştığımı bile anlamamıştım ahahhha Çok çalışkan, bilgili birisi değilim. Belki mimarlık okayan bir arkadaşımız konuyu görür ve neymiş bu Revit-BIM der ve araştırır, daha güzel fikriler edinir.