Geleneksel yöntemler ile üretim ve satış yapan firmalar E-ticaret yapmak için ya hizmet alır ya da kendi ekibini kurar. Teknik anlamda hizmet alıp kendi ürünlerini listelemesi mümkün. Fakat herkese uyan bir sektör değil E-Ticaret. Küçük ölçekli üretici satış istiyor. Nereden geldiği onun için önemli değil. Üretici için müşteri vardır aracı yoktur. Ürününü bilen gelir alır. Tedarikçi arayan aracılar var. Kaldı ki bu kişiler olmasa bazı ürünler satılmıyor. Asla internete bile uğramayan ürünler var. Fakat pek çok ilan platformunda listeleniyor. Herkes bu işleri takip edemez. Bu yüzden fason olarak takip eden kişiler olacaktır. Kaldı ki Trendyol da mağaza ile alıcıyı buluşturan bir aracı. Hepsiburada sizden mal alıp bunu kendi satıyor. Bu da büyük aracılık. Ürünü listelemek değil satmak mesele. E bu yükü ortadan kaldıran birileri var. Pazar yeri olsun, danışman firmalar olsun, aracılar olsun bir şekilde satışa ulaşılıyor. Herkes bütçesi kadar iş yapıyor. Aracılar da kendi çaplarında kitleye sahip ve bu kitleye bir şeyler satıyorlar.
Şahsen benim sahip olduğum projelere bir aracı gelip ben senden ürün alacağım dese ben veririm. Benim satış hacmim zaten belli. Elimden geldiğince sınırları zorluyorum. Fakat bir başkası ile satışlarım %2 artacak ise zaten belirlediğim fiyattan ona ürünümü neden vermeyeyim? Ben özellikle e-ticaret sektöründe aracılığın biteceğini düşünmüyorum. Aksine artacak. Kökleşmiş satıcılar iş yüklerini sektörde bu işi yapan insanlara dağıtacaklar. Amazon, ebay ve diğer siteler aracılara yatırım yapıyor. Affiliate ağları kuruyor. Neredeyse tüm yabancı bloglar bu sisteme geçmiş halde. Yani gittikçe gelişen bu sistemi sizin böyle yorumlamanız bana ilginç geldi. Yine de bakış açısıdır tabii ki.