Vergi konusunda bu tarz konulara çok sık denk geliyorum forumda, herkes bir şekilde vergi muafiyetinin yolunu arıyor ancak peşinen söyleyeyim arkadaşlar; vergi levhasız ticaretin herhangi bir yolu yöntemi yok.
Sonuçta siz bir ticari kaygı güderek, yani kazanç sağlama amacıyla bu işe giriyorsunuz. Sunduğunuz hizmet ya da sattığınız malın karşılığında hesabınıza 0.1 TL yatması, sizlerin ticaret yaptığını gösterir. Ticaret yapan her T.C. vatandaşının da vergisini vermesi gerekir. Bunun "az kazanıyorum, çok kazanıyorum" durumu olmaz. 0.1 TL yatması da 10.000 TL yatması da muhasebeleştirmede kazanç olarak hanenize yazılıyor, yani nitelik olarak bir fark yok aralarında.
Kimi arkadaş vergi muafiyetinin olduğundan bahsetmiş. Vergi dairesinden geldikleri zaman size ilk olarak vergi levhanızı sorarlar. Vergi muafiyeti alabilmeniz için öncelikle vergi dairesinin tanıdığı bir ticari girişiminizin olması gerekiyor ki, vergiden muaf olabileceğiniz bir konu ortaya çıksın. Siz vergi levhanızı çıkarmadan, gelirinizi faturalandıramazsınız. Bu nedenle de zaten vergi kaçırırsınız. Başta da belirttiğim gibi; bu işin az kazancı çok kazancı olmaz.
Vergi muafiyeti olduğunu söyleyen arkadaşlar hangi kanun, hangi madde, hangi bendinde böyle bir şey yer alıyor onu bir söylerlerse en azından biz de açıp bakalım.
"Deneyeyim, iş tutarsa vergi levhası çıkarırım" düşüncesinde olan arkadaşlar da var. Ticaret zaten başlı başına bir risktir arkadaşlar. Vergi levhası çıkarmanız, önceki dönemlerde kazandığınızın vergisini vermemiş olduğunuz meblağları legal kılmaz. Bu sebeple girişiminiz varsa, her şeyi yasalara uygun şekilde yapmanızı öneririm. Herkes internetten kazanç elde etmek zorunda da değil. Baktınız masraflarınızı çıkarmıyor bu girişim, kapatırsınız. En azından içiniz, vicdanınız rahat olur. "Ya kapıma dayanırlarsa" korkusuyla zaten işlerinize ne denli sarılabilirsiniz orası da ayrı.