Öncelikle blogger ile WordPress kıyaslaması yapmayın ikisi farklı şeyler. WordPress daha esnek ve daha güçlüdür. Blogger biraz daha basit düzeyde projeler için kullanılır. Gelir hakkında söylediklerinizdeki bakış açısını doğru bulmadım. Bu işte harcadığınız para fiziksel dünyadaki bir iş için harcanılan para ile kıyaslandığında çok daha azdır. Çok daha fazla kazancı ilk etapta beklemeniz yanlış olur. Bir eklenti, bir host bir tema ne kadar ki? 500 TL mi? 1000 TL mi? Fiziksel dünyada 1000TL ile iş kurabiliyor musunuz? Günde +8 saat çalışıyor insanlar ve karşılığında 2300 TL alıyorlar. Şimdi 2800 TL olmuş bu. Yol sürelerini de hesaba katarsanız +10 saati bulan bir çalışma temposunda ayda 2800 TL kazanan biri ile sıkıldıkça içerik üreten, sadece 300 kelime 500 kelime koşulu ile içerik yayınlayan kişilerin kazançlarını mukayese etmeyin. Sabit maaşlı iş ile yürütülemeyen bir projenin getirisini kıyaslamak yanlıştır.

Bence dikkat etmeniz gereken şey WordPress ya da Blogger'dan ziyade projeyi yürüten kişi ya da kişilerin yeterliliğidir. Kimisi ekmeğini taştan çıkarır. Dijitalde de durum böyledir fiziksel dünyada da. Platformlar arasındaki tercih, yürütmek istediğiniz iş ile alakalı olsa da WordPress daha yaygındır ve ekosistemi daha faydalıdır. Kazanç konusuna gelince, internette deli paralar dönüyor diyerek bu işe giren herkes yarıya bile gelemeden yoldan çıkıyor. Vazgeçiyorlar. Siz 2800 TL maaş alabilmek için 18 yıl yaşamış olmalı, konuşabiliyor olmalı, belki fiziksel olarak bazı şartları yerine getirebiliyor olmalısınız. Bunları karşılayamıyor iseniz kimse size asgari düzeyde bile ödeme yapmaz. Gel gelelim sırf dijital diye buradaki kazançları daha kolay ulaşılabilen seviyelerde zannedenler bu sektörün en başarısız insanlarıdır. Burada emek yokmuş gibi lanse edilir hep. Hile hurda ile, bot ile, kalitesiz içerikler üretip bundan düzenli ve kalıcı kazanç bekleyen çok fazla insan var. Geriye kalan %10 ise bu işin hakkını vererek yapan insanlar belki. Ben Türkçe içerik üretip +600 Makale ile ayda +2000 TL kazanan bir projeye adsense danışmanlığı yapmıştım. Dün bir konu gördüm, sitesinde +650 makale olan biri siteyi 500 liraya falan satıyordu. Günlük tekili 50 gibi bir şeydi. Demek istediğimi sanırım anlamışsınızdır. Bu işin bir ölçüsü yok. Kazandığınız para 10 TL mi? Sizin emeğiniz 10 TL dir. Bu demek değil ki siz çok daha az çalışıyorsunuz. Doğru çalışmadıktan sonra bir önemi yok. Sırf para kazanmak için içerik üretirseniz karşılığında para kazanmanız çok zor. Para kazanmak için üretilen içeriği kullanıcı anlıyor. Amaç o başlığın hakkını vermek olmalı. Bunu yaparken kelime saymak ne kadar mantıklı ki?

Şimdilerde tek bir makaleden ayda 500 TL kazanç elde eden bir Türkçe proje ile ilgileniyorum. Hem Türkçe, hem sadece 1 makale. Kalıpların dışına çıkın derim. Türkçe içerikte para yok diyenin kendi stratejilerinde para yoktur. Tabii ki yurt dışındaki TBM ile aynı değil yerli teklifler. Fakat orada ne kadar doğru içerik üretebiliyorsunuz? Onlar sektör olarak bizden çok ileride. Blog kültürleri bizimkinden çok daha farklı. Onların kendi dilinde onlara çakma içerik satarak mı başarı gözeteceksiniz? Bence amaç ortaya koyulmalı önce. Bot, spam ve benzari şeyler fark etmeksizin sadece para kazanmak istiyorsanız bunu yapmanın pek çok yolu var. Eğer başarı elde etmek isterseniz biraz saksıyı çalıştırıp kolay görünen ne varsa uzaklaşıp zor görünen ve işi bilenlerin tercih ettiği yöntemlere odaklanmanızı tavsiye ederim.

Şu tema, eklenti ve host masraflarına takılma olayınıza takıldığımı tekrar belirteyim. Para kazanmak istiyorsanız yatırım yapın. 1000TL bile tutmayacak. Günde 2-3 saat ile iş yerinizde asla alamayacağınız maaş zammını kendinize kazandırabilirsiniz. Biraz daha emek ve istikrar ile başarı ve kazanç gelebilir.

İyi forumlar.