Kuzey kıbrıs durumunu biliyor musun orada vergi alınmıyorlarmış şirketlerden öyle bir şey yapsak sence olur mu
bilgin varmı kuzey kıbrıs ile ilgili
Hocam bu konulari o kadar cok anlattim ki forumda...
ben size özet vermistim üstteki mesajlarda.
kibris bir cözümdü, dü diyorum, cünkü öncedendi.
herkes yapmaya baslayinca maliye uyandi, kibrista direkt yaptirimi olmadigi dönemlerde bile dolayli olarak o kadar baski yapiyordu ki, orada sirket kursan bile banka hesabi acamiyorsun, acmiyordu bankalar.
nihayetinde simdi de yaptin/actin diyelim, evine en yakin bankada hesap acmakla farki olmayacak, maliyenin haberi olacak.
tabi ortamlarda hava olur "kibrista sirketim var, banka hesabim var" diyebilir insan.
bunun disinda bir getirisi yok.
ben müsterilerim icin kibrista sirket, malta da ltd sirket ve sirketlerin sahibi olan holdingler ve hatta cek cumhuriyetinde banka kurulusuna birebir sahit oldum.
off shore'un krali olan adalarda (isle of man, panama vs.) sirketler de actilar ama böyle maceralarin yillik masrafi senin benim adsense gelirimle ödenebilecek türden degil.
bu sebeple 6 haneli gelir olmali diyorum. Yillik masraflar euro cinsinden 5 haneli.
üstelik 50 liralik is de yapacak olsan bu yapiyi kurman gerekiyor, sonra tabi birkac milyona kadar idare ediyor bu sistem.
kazanacagim yatiririm diyorsan bunu konusalim, seni bu isi yapanlarla tanistiririm.
peki o sistemde ne yapiyorsun da is cözülüyor?
parayi kendi sirketlerin arasinda dolastirip (lisans vs. vergisi %1 ile vergisi yüksek ülkelerden parayi cikartiyorsun, aynen apple gibi. verdigin paranin %94'ü lisans parasi olarak merkeze gittiginden Apple Türkiye sadece %6 kar etmis oluyor ve bundan masraflari düsüp vergisini ödüyor.) ve sonra parani gelir vergisi düsük bir ülkede toplayip vergilendiriyorsun.
Fakat buna ragmen o parayi Türkiye'ye getirip cebine koyamazsin, para orada durur, harcanabilir olarak.
Türkiye'de banka hesabimda görecegim dersen bunun icin yine vergi ödemen gerekir.
Bunun icin ikinci asamaya geciliyor, bu parayi bankaya teminat gösteriyorsun ve ayni miktarda kredi aliyorsun. (hasirt diye bir ses geliyor %6-8 daha gidiyor.)
Sonra aldigin krediyi (dikkat kendi parani degil ha, krediyi

) istedigin ülkedeki banka hesabina havale ediyorsun.
Soranlara da "kar degil ki, kredi aldim, ödeyecegim" diyorsun.
Böylece banka hesabina cektin parayi.
Tüm masraflar, atilan kirk takla, orani belli olmayan miktarda risk de kar kaliyor.
En ufak bir sorunda (diyelim ki off shore banka batti, vs. bir sorun oldu) ortada kalirsin, zaten yasal olarak para yatirdigin legal bir banka degil, biraz derme catma bankalar oluyor bunlar.
Bir de isin en kötü tarafi bu:
Sen bütün bu islemleri yaparken ihtiyac duyacagin avukat, muhasebeci, bankaci, kredici, tercümanina kadar herkes senden faydalanmaya calisiyor.
Fiyatlarin yükselmesi bir yana bir de yasanan stress var.
Bir müsterimde su oldu, adam maltada holding kurdu.
Hem Ltd hem Holding ayni kisinin olmamasi gerektigi icin maltali bir kisiyi sirkete müdür yapmak zorunda kaldi.
Anlasmaya göre adam anlasilan sembolik maas (250 Euro) ile müdür olacak ve uzaktan verilen talimatlari yerine getirecek hem de yasal sorun ortadan kalkacakti.
Ilk baslarda hersey cok iyi giderken birgün arkadasimin online banking giris bilgileri calismamaya basladi.
Banka postayla Malta'dan Ingiltere'ye göndereceklerini söyledi.
Bir hafta'dan fazla zaman gecti, bilgiler geldi giris yine yapamiyor.
Tekrar aradi bankayi birkac geceyi daha uykusuz gecirdikten sonra ilk ucakla malta'ya gitti.
Gitmeden de diyor ki, o müdürün bir acigini yakalarsam, paraya birsey yaptiysa onu oraya gömüp gelecegim.
Neyse gitti geldi, meger kimsenin sucu günahi yokmus.
Müsterim telefondan girerken sifreyi yanlis giriyormus.
Ama önce 10 gün uykusuz, sinir, stress dolu zaman gecirdi.
Online banking cok ilkel, havaleler yerine cok gec ulasiyor vs. sebepler de eklenince bir süre sonra bikti, vazgecti.