2021 ocak ayından itibaren esnaf olarak ödememe kararı aldım resmen bu paranın çöp olmasına istemiyorum. 1055 TL üstelik düzensiz ödeyenler için 1234 TL.
Her ay bu parayı arkama atsam çok ama çok mantıklı.

Güncelleme:

Arkadaşlar bugün emekli olan bir esnaf arkadaştan güzel bir haber aldım sonrasında berber olan diğer esnaf arkadaştan. Bunlara iyi odaklanın belki işimize yarabilir.
Berber olanın dediği: Bende ödemiyorum ve bizim hanım çocuklar yeşil kartlı. Peki hastalanınca ne oluyor dedim? İlaçları kendi cebinden alıyormuş. O şekilde dahi yine karlıymış. Zaten son düzenleme ile beraber prim borcu olan her vatandaş, hastaneye gidip görünebilir sadece ilaç parasını dışarıdan alabilecek denildi.

Diğer esnaf arkadaş ise bugün konuştuk. Onunkisi daha da güzel haber. Bunun yanına emekli olan bir esnaf geliyor adamın 13 yıldır aktif bağkuru varmış orta yaşlarda aktifmiş ve 13 yıldır primini ödemiyormuş sonrasında SGK lı bir işte bir kaç yıl çalışıyor. Ve emekli olmak istiyor. SGK ya gidiyor orta yaş zamanlarında aktif olduğu bağkur prim yılı 13 yıla karşılık gelen parayı öderse hemen emekli olabilirmiş. Tabi bu 13 yıllık prim de o yıllara ait prim üzerinden hesaplanıyor ödediği para da 12 bin TL çıkıyor Yani TL nin değer kaybından adam fazlası ile kazançlı çıkmış. Eğer 2020 yılı öncesinden 13 yıl açığı varsa idi bu 12 bin TL nerden baksan 100 bin TL ederdi. Ancak o eski tarihlerdeki TL ve prim tutarı çok cuziymiş!

Şimdi sonuç olarak ben şu kanıya varıyorum. Zaten 1050 TL çok fazla benim için 15 yılı tamamlamama 7,5 yıl kalmış. Bu süreyi yatırmayıp aktif olarak esnaflığa devam ettiğimi düşündüğümde bağkur otomatik günler sayılacak ancak primi ödemediğim için borç olarak kalacak. 40 yaşında prim gün tamamlansın. Ancak 62 yaşında emekli olduğumu düşünürsem, Kalan 22 yıl boyunca yani 62 yaşında borç olan tutarın ana faizi silinir büyük ihtimalle kalan tutar o 22 yıl sonra (ölmezsek tabi) çerez parası olarak kalacaktır