Bence dini haşa bu kadar küçük gösterip sizin aklınıza göre indirgemeyin.
Ya aileniz, akrabalarınız, atalarınız yanlış biliyorsa?
Dünya işlerinde yapacağımız işleri ciddiye alıp kılı yararcasına araştırıyoruz, dine gelince babadan, anneden öğrendiğin yeter. Ben bu şekil yaşamayı bir müslümana layık görmüyorum. Şu an insanlar dinini öğrenmediği için piyasada hocayım diye geçinip kaderi inkardan tutunda peygamberi hatta kuranın eksik olduğunu söyleyeni bile var. Tehlike çok büyük hocam.
Ancak şurda katılıyorum size. 5 vakit namazını kılmayıp sonrasında şu şeyhin veya bu şeyhin eteğine yapışıp cennete giderim kafası varsa o zaten en büyük cahildir. Tarikat Üniversite gibidir, tarikat cafer-i sadık hatta H.z Ebubekir'den silsile yoluyla gelir. Ancak günümüzde o kadar sahte tarikat çoğaldıki, dinini atasından, dedesinden, ailesinden yanlış öğrenip dünya işlerinde çok iyi olup ahiret işine gelince birisinin eteğine yapışıp dinini yaşamayan müslümanlar kandırılıyor ne yazık ki.
Allah azze ve celle şöyle buyuruyor; Onlara, Allah neyi indirdiyse ona uyun dendi mi dediler ki: Hayır, biz atalarımız neye uyduysa ona uyarız. İyi ama atalarınızın aklı bir şeye ermiyorsa ve doğru yolu bulmadılarsa ne olacak?
Bakara Suresi 170. Ayet
Hocam sen neyi savunuyorsun ben anlamadım.
Yani kimsenin dini basite indirip küçümsediği yok. Olay oldukça basit ve şeffaf. İmanın şartı 6 islamın şartı 5 yasaklar belli haram belli kaçınılması gereken şeyler belli.
Ha sosyal hayat konuları ile ilgili de tarikatların hocaların eline düşmeden sorup cevabını öğrenebileceğin birçok yer bulunuyor.
Örneğin köpeğe dokunmak şafiilerde mekruhtur derler ama bunu araştırıp sorabileceğin tarikatlara girmeden yapabileceğin birçok yer bulunuyor.
Gitmeyin şu hacı hoca tarikatlarına hepsi siyasi çalışan topluluklardır.
Dün fetöydü bugün bir köyün tarikatı. Dün fetö nasıl yerleşiyorsa bugün de bu adamlar bu kurumlara yerleşiyor. Amaçları din, iman, allah değil. Sadece kılıf.