Yer sağlayıcıya kimler giriyor ki? Ne tür web siteleri? İlan sitesi için de bulunmak gerekli mi?
Bu sadece forum ve kullanıcı etkileşimi/paylaşımı yapılan siteler için gerekli, değil mi? İmzamda ki tek sayfa site için gerek yok diye biliyorum?
CİMER'e bu konuyla alakalı bir soru sordum;
Alıntı
Merhabalar, 5651 Sayılı Kanun'un 5. maddesinin 6. bendinde "Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında Başkan tarafından yüz bin Türk lirasından bir milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilir." denmektedir. Bu doğrultuda aynı kanun'un 2. maddesinin m bendinde "YER SAĞLAYICI: Yer sağlayıcı: Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek ve-ya tüzel kişileri" ifade etmektedir. Ancak bu konuda bir forum sitesinin yer sağlayıcı olup olmadığı konusunda, bir websitesinin içerik sağlayıcı mı yer sağlayıcı mı olup olmadığının bahse konu kanunda net olarak anlaşılmadığı aşikardır.
Benim sorum Yer Sağlayıcı bildirimi için başvuruda bulunup bulunmamam gerektiğini nasıl anlayabilirim? İçerikleri tarafımızdan kontrol edilmeksizin direkt olarak sitemize üye olan kullanıcılar tarafından oluşturulan websitesi için BTK'ya yer sağlayıcı bildirimi'nde bulunması gerekmekte midir? Yer sağlayıcı bildirimi hosting firmaları için geçerli bir durum mudur? Teşekkürler.
Cevap olarak;
Alıntı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapmış olduğunuz Bilgi Edinme Başvurunuz ilgisi nedeniyle Kurumumuza yönlendirilmiş olup, başvurunuz ile ilgili olarak Kurumumuzun ihtisas birim(ler)inden alınan bilgi 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun "Tanımlar" başlıklı 2 nci maddesinin (m) bendinde yer sağlayıcı "Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişileri ifade eder" şeklinde tanımlanmış ve tabi olduğu yükümlülükler 5651 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde düzenlenmiştir.
Başvurucunun Kanun kapsamında yer sağlayıcı olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceği ve yükümlülükleri Kanunda açıkça yer aldığından Bilgi Edinme Kanunu kapsamında verilecek ilave bir bilgi bulunmamaktadır. şeklindedir.
Bilgilerinize sunulur.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Tüketici ile İlişkiler Müdürlüğü
Yani filan sitesi, falan blogu demiyor. tüm websiteleri için geçerli