Coffee adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Türkiye'nin acilen asgari ücreti birakip asgari saat ücreti sistemine gecmesi lazim.
Asgari ücret denildiginde isveren fazla mesai talep ederken düsünmüyor.
Asgari saat ücreti sistemi olsa, fazladan calistigin saatler icinde ücret veya bir baska günden izin alacagin icin patronlar bunu talep edemiyor olacak.
Ayrica Yari zamanli, Az zamanli islerin önü acilacak.

Kendi isyerimden örnek vereyim.

Temizlik personellerimiz hergün 2 saat calisiyor.
Hafta ici gelip temizligi yapip gidiyorlar Ayda 40 saat.
Saat ücreti üzerinden hesap edip ödüyorum.
Böylece diger personelleri temizligimizi de yap diye zorlamiyoruz, herkes isini yapiyor.
Bu kisiler es zamanli 3-4 sirkete daha böyle hizmet veriyor ve tam zamanli gibi para kazaniyor.

Sekreterya/Ön büro calisanimiz var iki tane.
Aslinda onlar 4 kisi, haftalik calisma saatlerini bölüsmüs durumdalar.
Her biri cocugunu okuldan alacagi kendine uygun saate göre ise gelip gidiyor.
Benim icin sonuc degismiyor, her daim önde iki kisi var.

Calisan Egitimciler 2 gün 6'sar saat calisiyorlar.
Haftalik 12, Aylik 48 saat.
Her ay 48 degil, bazi aylarda 5. hafta da oluyor o günlere denk geliyse o zaman 54 veya 60 saat de olabilir.
Kim kac saat calistiysa karsiligini aliyor, kurusu kurusuna.

Personellerimin hicbiri ile maas konusmuyorum. ödeme konusmuyorum, her ay muhasebecim ev adreslerine maas bordrolarini, o ayki alacaklarini iceren bir evrak gönderiyor. 2 gün icinde itiraz gelmezse para banka hesaplarina havale ediliyor.

Bir kisi, herhangi bir sebeple fazla calistiysa örn. temizlikcilerimiz dis cephe camlarini temizlerken 1-2 saat fazladan calisabiliyorlar.
Iste o ay, muhasebeye bildiriyorlar, düzeltme yapilip öyle ödeniyor.

Personeller böyle resmi calisiyor, kacak olmayinca.
Aclik/yoksulluk sinirindan az kazanan kisilerin de kazanamadigi rakami devlet tamamliyor.
Calisan personellerin maasindan ve isletme olarak ayrica bizden kesilen miktar maasin %35i kadar.
1000 euro maasla birini ise alirsan isletme olarak 275-300 euro arasi sosyal giderler cikiyor. Calisan da kendi vergi sinifina göre bir parca kesintiye ugruyor.
Devlet calisandan alabildigi icin de calismayana ödeyebiliyor.

Kücük bir not: Kacak isci calistirmanin cezasi 250bin euro.
Buna cesaret etmek Güven Özveri ve Tecrübe istiyor.

Bu modeli Türkiye'ye getirseler inaniyorum insanlar cok daha rahat edecek, devlet de.
yanlıs hatırlamıyorsam almanyada bu sistem çalışıyor cok ta iyi bir sistem bence