ee olsunlar coşkun hocam tutan mı var dostum? sen nasıl ki yıllar önce resmi olarak kurduysan işini, herkes tostçu/hostçuyken sen gerçek hosting firması olduysan, onlar da olsunlar. Yani oyunu neden kuralı göre oynamıyorlar da gidip paşa paşa vergi veriyorlar onu da anlamıyorum. Şirket kurduklarında bir domain alsınlar, piyasada fatura karşılığı domain satan bir çok arkadaşımız var gider olarak düşerler. Veya sana gelseler deseler ki sen de sunucu gideri olarak fatura kesersin, bunu kim sorgulayacak? Sonuçta sanal bir hizmet buna bedel biçemezler. Misal ben haber*com u bir milyon dolara da satarım 100bin dolara da, buna Türkiye de hiç bir ekspertiz paha biçemez, çünkü bir muadil, muammen yok. Veya malta kıbrıs ne bileyim, inan forumda okudukça hayret ediyorum bazı ödenen rakamlara.
hocam olay vergi mükellefi olmak değil aslında benim bahsettiğim vergi mükellefi olup ayrıca sanal şeyleri de gider olarak gösterebilmek. yani misal hosting, domain vs. bunları gider olarak gösterdiniz mi?
Tabi ki, yapmış olduğunuz bütün harcamaları gider olarak gösterebiliyorsunuz. Sağlık ve kişisel giderler hariç tabi. Mesela, diş için dolgu hizmeti almışsınız diyelim bunu gider olarak gösteremezsiniz.
Ama, domain - hosting - elektrik - yeme - içme - giyim - reklam ödemeleri - konaklama - benzin vs bunları gider olarak gösterebilirsiniz.