Hakaco_01 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yani ben siyasi tartışmalara girmeyip her kesiminde fikrine saygı duyarım. Lakin dayanamadım.

Aslında hemen herkesin söylediği şey birbiriyle ilintili şeyler bence. Yani bir taraf aradaki fırsatçıları öne sürerken diğer taraf devletin ithalatından bahsediyor. Bence ikinizin de çıktığı kapı doğru. Çünkü aradaki fırsatçılarda etkiliyor, ithalatta etkiliyor bence. Yani birinizin savunduğu doğru diğerinin savunduğu yanlış diye bir şey yok bence. Devlet ithal etmeyip iç pazarı canlandırmalı. Bu durumda zaten canlılık ve fazlalık nedeni ile fırsatçılar aza inmiş veya aradan çıkmış olur. Ya da iç pazara denetimler getirip yine tavan taban mantığı ile fırsatçıların önünü kesmeli. Yani tarladaki bir mal 1 liradan çıkıp pazarda 6-7 liradan satılıyorsa çiftçinin ne günahı var? Denetim şart bence.
Hocam o aslında çok normal bir şey. Yani tarladan 1 liraya çıkıp soframıza 6-7 liraya ulaşması.
Arada hizmet sektörü var. Yani kilosu 6 liraya elma aldığında 1 lirası tarım sektörüne 5 lirası hizmetler sektörüne gidiyor.
Tarım üreticisinin insan emeği odaklı üretimle daha fazla üretim yapması bence pek mümkün değil. Mesela Hollanda'da topraksız tarım yapılıyor, sebebi ise insan gücüne daha az ihtiyaç duyarak daha fazla üretim yapılması, yani kişi başına düşen üretimin artması. Topraklı tarımı bilirsiniz hem daha fazla iş gücü gerektirir hem de daha fazla emek, sermaye ve uğraş gerektirir. Her mevsimde her sebze meyveyi de üretemeyiz.

Fiyatların ucuzlaması yine üretimle artacak bir şey.