digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam daldan dala atlıyorsun.
Sana basit bir soru sordum sen bana rapor düzenlemekten bahsediyorsun.
Neden hayvan ithal ediyoruz?
Madem sorun aracıların fiyatı yükseltmesi, neden devlet et ithal edip yine bu fırsatçı aracılar üzerinden satışa çıkarıyor?
Neden devlet yerli üreticinin etini alıp ucuz ucuz satmak yerine et ithal edip gidip senin fırsatçı dediğin aracılar üzerinden piyasaya sürüyor?

Nedeni basit.
İktidarlarının 10 yılında tüm parayı betona gömdüler, tarıma hayvancılığa destek olmadılar.
Hayvancılık bitine ne halt ettiklerini anlayıp bugün senin bahsettiğin destekleri vermeye başladılar.
Oysa hayvan popülasyonu fabrikadan çıkmıyor, desteği verince bir sonraki sene üretim 2 katına çıkmıyor.
Yani sen bana bugünkü desteklerden bahsediyorsun.
Ben de sana diyorum ki 20 senedir iktidarda aynı adamlar var, bunlar hasta komaya girene kadar ilaç vermediler.
Bugün hasta komada öldü ölecek ve ilaçlar işe yaramıyor.
Yani senin bahsettiğin destekler falan hikaye çünkü nüfusumuz arttı hayvan popülasyonumuz artmadı.
Artık enflasyon artar da iktidarı kaybederiz korkusu ile hayvancıların para kazanmasına da mani oluyorlar.
Daha çok çiftçi hayvancı icralık oluyor, işi bırakıyor. Ve bu popülist politikaların bedelini biz ileride çok ağır ödeyeceğiz.

Patates soğan meselesini de hiç bilmiyorsun.
Patates ve soğan her ay taze taze hasat edilen ürünler değillerdir.
Hasat edilen ürünler stoklanır ve tüm sene boyunca piyasaya sürülür.
Stokçu stok maliyetini ürüne ekler, ama insanlar 3 ay çok ucuza patates yiyerek 9 ay patatessiz kalmamış olur.
Yani stokçuluk da ticaretin bir türüdür.
Balık av mevsiminde konserve balık yapmak da stokçuluktur, yaz domatesinden salça yapmak da stokçuluktur.
Ama devlet soğan stoklanıyor diye patates soğan depolarını bastığı için ceza korkusundan kimse stok yapmadı ve piyasada ürün kalmayınca fiyatlar uçtu.
Yani o patates soğan fiyatlarının uçmasının sebebi iktidarın uydurduğu fırsatçılar saçmalığı ile yasal stokçuları taciz edip stok yaptırmamasıydı.
Sen sürekli elma ile armutu karşılaştıran örnekler veriyorsun.
Şu fırsatçılık saçmalığından kurtulup temel ekonomik kavramları biraz araştırmanı öneririm değerli hocam.
valla hocam sana dıyecek sozum yok sen sureklı kendı dogruları soyleyıp kendı bakıs acından bakıyorsun oysa kı soyledıklerıne tek tek cvp verıyorum hele kı kulaktan dolma seyler soylemeyerek bızzat kendım ıcınde bulundugum sektor hakkında bılgı verıyorum o destekler bu sene yada gecensene verılmıyor hayvancılı ve tarımla ugrasanlar bahsettigın yılardan berı alıyorlar .ama yine de nafile sen kafayı yollara betona takmıssın bu beton ıcınde sehir hastaneleri falanda vardır . soylesene kımı basa getirırsek tarımda hayvancılıkda savunma ve teknolojık sanayısinde saglıkta daha bır cok konuda bızı almanya yada ornek gordugun ülke ile aynı sevıyeye getırır . mutlaka kafanda bu dedıklerını yapacak biri vardır soylesene bır daha kı secımde oyumuzu ona verelım . ben oyle bır sıyasetcı goremıyorum . suan kı iktidara da tüm siyasetcilerin icinde suan ki bile kotunun iyisi gozumde