amiral79 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
başka bir örnek ben vereyim,
geçen sene Kuveyt e gitmeden önce bana dediler ki Türkiye de

"yandın bittin orası çöl orada su yoktur su olsa da ne kadar pahalıdır ne yapacaksın sadece suya para bile yetiştiremezsin"

bi gittim ki orada su buradan ucuz, gerçekten ama buradan ucuz

saf %100 saf ama gerçekten %100 sıkma portakal suyu koca 2 lt şişede neredeyse buradaki su parasına

sordum nasıl oluyor diye
"ülkenin kralı vatandaşlarının hepsinin portakal suyu içmesini istiyor ondan dolayı portakal suyu fiyatını sübvanse ediyor" dediler

söyleyeceklerim bu kadardır.

Kuveyt'in geliri çok yüksektir, bilirsiniz petrol vs. Şimdi aynı senaryoyu Türkiye'ye uyarlayalım.

Türkiye'de de Kuveyt'teki gibi kişi başına düşen petrol üretimi aynı olsun yani petrol bulalım bir anda zenginleşelim.

Petrolü ihraç ettiğimizde ciddi bir gelir yaratacağız değil mi? Bu gelir halka yansıyacak fakat gelir yükseldiğinde talep de artacak, örneğin ayda 1 kilo et alan adam 10 kilo et almak isteyecek.
Fakat bunu yapabilecek miyiz, kesinlikle hayır. Çünkü ülkemiz bir anda artan 4-5 kat et talebini karşılayacak kadar üretim yapmadı. Ne olacak peki? Fiyatlar yükselmeye başlayacak yani enflasyon.
Devlet ne önlem alacak, ithalat yaparak iç piyasada rekabet yaratacak ve petrol gelirleri yurtdışına akacak. O petrol ülkemizde hiçbir zenginlik yaratmayacak.

Fakat petrolden gelen gelirle iç üretimi desteklerse krediyle vs. Üretim artacak ve doğal olarak gelen fazla para enflasyon yaratmayacak.

Hani bazıları diyor ya arapların petrolü bitince ne yapacak kaldıkları yerden devam edecekler hiçbir şey olmayacak