Küresel anlamda saç ekimi için Türkiye'nin tercih edilmesi bizim sağlık alanında büyük atılımlar yaptığımız veya çok çok başarılı olduğumuz anlamına gelmiyor. Kendi ülkelerine göre çok daha ucuza mal edebiliyorlar mesela, bu önemli bir tercih sebebi. Almanya kendi tankı için paleti atıyorum 10 bin euro maliyetle üretiyorsa ve x ülke bu paleti 3 bin euro ya mal ediyorsa oradan alması gayet normaldir. Bu demek değil ki Almanya'da bunu üretecek teknoloji yok, var ama maliyeti düşürüyorlar ve bu gayet akıllıca bir hamledir. Bizim için olay çok farklı, bizim bu iha siha motorlarını bile üretecek bir teknolojimiz maalesef yok ve başkalarına muhtacız. Kusura bakmayın ama bu ürünler benim için sadece birer drone, haliyle en önemli parçası motor ve onuda biz yapamıyoruz. Plastik, alüminyum ve fiber 3-5 parça kalıba dök çıkar ile asrın buluşu, görülmemiş teknoloji olmuyor, tabi bana göre. Özellikle 1 liralık ürünü 10 lira gösteriyorlarsa benim için o proje sıfırdır. Bu ülkemi sevmediğim anlamına mı geliyor? Ooo harikayız süperiz demediğim için, gerçekçi olduğum için öyle anlaşılacağını düşünmüyorum. Bizim yüksek teknoloji ürünü üretmek gibi bir şansımız yok, öyle bir teknolojimiz ve yetenekli beyinlerimiz yok, olanlar başka ülkeler adına aşı üretenler işte, beyin göçü ile ülkesinin dışında hayatını kuran yetenekli insanların başarıları ile övünüyoruz sadece.
Almanya'da en alt tabaka pis işi yapanlar bile ülkemizde bulunan Profesörler ile benzer alım gücüne sahipse bazı şeylerin anlamı yoktur. Daha aspirin üretecek teknolojimiz yok ama insanları yerli aşı beklentisi içine soktular, hangi imkanlar ile olacakmış o iş? Anca mevcut aşıların içeriği net belli olduktan sonra kopyala yapıştır ile olur başka yolu yordamı yok. Kimse demiyor önce temel ihtiyaçlarımızı üretmesini öğrenelim, eskiden ürettiğimiz pamuğu bile üretemiyoruz, acaba ileri gideceğimize geri mi gidiyoruz diye düşünülsün bence. Sürekli bir takım seçili medyanın pohpohlaması ile sürekli gözümüze sokulan siha öyle bir yere kondu ki F35 teknolojisini yazan medya yok ortalarda, el konulmasa F35'den iyisi yoktu değil mi? S400 alınmadan önce öve öve bitirilemiyordu, şimdi resmen çürütülüyor ve unutulmaya çalışılıyor, depolarda çürüyecek veya Azerbaycan'a satılmaya çalışılacak muhtemelen. Konuda biri bir ilçe belediyesi aç doyuruyor vs. gibisinden gururlanıyordu. Yahu ülkemizi kıyasladıkları Almanya Amerika, övündükleri aç bırakılan insanlara çorba vermiş olmak, bu nasıl bir çelişkidir? Fakir bırakılan halka çorba ekmek verilmiş, üstelik sayıları binlerle ve sadece bir ilçe belediyesinde, vauv tam övülmelik hareket. Hep söylüyorum, birileri yardım edilmiş fakirler istiyor, ben ortadan kaldırılmış fakirlik istiyorum. Kafayı biraz kaldırıp yarıştığımızı zannettiğiniz ülkelerin refahına bir bakın, neyi kıyasladığınızı bir görün. Bizi ancak Papua Yeni Gine ve Uganda gibi dengimiz ülkeler ile kıyaslayabilirsiniz.
Ben demiyorum, Fitch, Standard and Poor's ve Moody's öyle söylüyor. Aramızdaki bazı arkadaşlar tepkileri göremiyorlar mı acaba? Bizim halkımız açken Suriyeli beslemek, İtalya ve İspanyasına kadar yaranacağım diye bizde bile maske vs. yokken Dünya'nın zengin ülkelerine yardım göndermek, Somali'ye kaynak, Tunus'a para yardımı, Irak'a olmayan 5 milyar dolar'ı vereceğini iddaa etmek, el etek öpenlerin veya avanta verenlerin vergi borçlarının sıfırlanması ve bu desteğe güvenerek daha da zenginleşeceğini bilerek bu millete neler yapacağını söyleyen bazı aşağılık tipler nasıl tepki alıyor fark etmediniz mi? Utanmadan şurayı biz yaptık, bu inşaat bizim, o havalimanını biz yaptık, bu maden bizim diye video çekmişler, sonuna Türk bayrağı eklemeyi unutmamışlar tabi. Kimse de demiyor ki halk evine ekmek götüremediği için kendini yakarken sen bunca ihaleyi nasıl aldın? Sana onca işi kimler neden verdi diye düşünmüyor mu kimse? Ayrıca bir ülkede her şeyin kötü olma ihtimali nedir? Hep söylüyorum, ülkemizin son 18 yıllık döneminde sadece vergiler ile 2,5 Trilyon Dolar vergi toplandı. Şimdi beyin fırtınası yapalım, bu toplanan paranın 100 Milyar Dolar'ı ile hizmet yapılsa ne dersiniz? Vaaay koskoca 100 milyar dolarlık hizmeeeeet mi dersiniz? Mesela ben nerede kalan 2,4 Trilyon Dolar derim, bir vatandaş olarak en doğal hakkım bu halkın parasının nereye gittiğini sorgulamak. Bazı kesimler sadece 3 kuruşluk bir şey görünce sanki x kişileri lütuf göstermiş, belediyenin çorba dağıtması misali kazanla almış ama kepçe ile verince vaaay kepçe ile orba dağıttılar diye musmutlu takılıyorlar.
Yarışmaya kalkılan o Avrupa ülkelerinde avm çatısı çöktü diye kendini sorumlu gören Başbakan istifa etti, 3 bin euro fazla harcama yapıldığı için Başbakan'ın evini polisler bastı, evet evet 3 bin euro. Biz yüzlerce milyar dolar nerede bilmiyoruz ama bazı kişiler drone yaptık diye bir kesimi şakşaklamamızı istiyor, veya medya'nın %95'i o kişilere alın bunu alkışlayın diye büyük bir başarı fotoğrafı sunduğu için inandırılana inanmak daha kolay. Arkadaş kimse demiyor mu hadi arabayı geçtim biz daha cep telefonu üretemedik? Cep telefonları için Gorilla glass dedikleri incecik cam parçası olan ekranı bile üretemiyoruz ama kendimizi sanayi devi Almanya ile bir tutuyoruz neredeyse, yok ya ne bir tutması, kesinlikle onlar bizi kıskanıyorlar hatta. Ben yapılanları takdir ederim, kör değilim görüyorum ama gördüklerimden bir türlü memnun olamıyorum. Duble yol diye övündüğümüz şey mıcır veya toprağın üzerine serilen 10 santim zift parçası, Avrupa yol yapınca metrelerce kazıp kazık çakıyor, demir döşüyor, buzlanma olmasın diye alttan ısıtma sistemi yapıyor ama bununla övünmüyor, halkları da bununla gurur duymuyor. İşleri ne, biz neden vergi veriyoruz, yapacaklar tabi diyorlar. Şimdi onlar nankör mü oluyor? Biz 100 lira vergi versek 1 lirası hizmet olarak dönse öpüp başımıza koyuyoruz, bu tok gözlülük falan mı? Çok daha fazlasını söylerim ama forum şartlarında sıkıntı olur. Mesela sihaları üreten kişi ülkenin en büyük bilim insanı değil ama benzer rütbede olanlar bakan oluyor, kendisi de istese pekala bakan olurdu ama demek siha yapmak daha kazançlı. Kimse maliyeti nedir ve devlete ne kadara fatura edilmiş diye sorgulamıyor, Kanada'dan gelen motoru takınca tüm iş bitiyor, olmaz öyle saçma şey. Konuyu açan arkadaş beni etiketlemezse, alıntılamazsa ve cevap yazmazsa sevinirim, düşünceniz yanlış saygılar diye başkasına verdiği cevapları bana vermesin rica ediyorum, gayet ortaya konuştuğum belli zaten.
EDİT : İran veya Kuzey Kore ile kıyaslayan arkadaşlar, keşke o ülkeler kadar üretebilsek. O küçümsediğiniz ülkeler dışarıdan hiçbir ürün alamıyorlar, küresel olarak bir ambargonun içerisindeler ve onlarca yıldır kendi yağında kavruluyorlar, kendi ihtiyaçlarını üretebiliyorlar. Bize birkaç ay ambargo uygulansa ekmek üretecek buğdayı bile dışarıdan alıyoruz, acımızdan ölürüz, adamlar onlarca yıldır her ihtiyaçlarını kendi üretimleri ile neredeyse dışarıdan ürün gelmeden karşılayabiliyorlar, tam olarak 4 x 4 lük yerli ve milliler, biz çok övünüyoruz ya hani. Gömlek Alman malı, ceket İtalyan, Çanta tabii ki Fransız, Ayakkabı İngiliz malı, Pantolon desen İspanyol ama biz yerli ve milliyiz, hadi canım.