Trabzon adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sizin akademik hayatınızın 5846 sayılı Fikir Sanat Eserleri Kanunu'nda belirtilen şartlarla muaf tutulduğunu keşke okusaydınız. Ezbere bilgilerle insanları gaza getirmeyin. Karşılaştıkları hukuki sürecin sonucuna katlanacak insanları doğru bilgilendirmek yerine kendi muafiyetinizle insanları yanlış yönlendirmeyin. Madde 33 sizi muaf tutuyor. Aşağıda okuyabilirsiniz maddeyi.

5846 SAYILI KANUN İLGİLİ MADDELERİ;
Aşağıdaki 33. madde eğitim faaliyetlerinde tanınan muafiyetleri anlatmış, fakat bu durumdan faydalanıyorsanız mahkemede gidip derdinizi anlatarak bu alanda faydalandığınıza Hakimi ikna etmeniz gerekiyor.

38. maddede ise şahsi kullanım doğrultusunda çoğaltmaktan bahsediyor, yazıcıdan çıktı alıp odanızın duvarına asmak gibi. Aynı baskıyı İş yerinizin duvarına asarsanız konu değişir.

Burada asıl bağlayıcı olan ve webmaster dediğimiz kitleyi ilgilendiren madde ise 25. Siz, bir başkasına ait fotoğraf / resim / ses vb. eseri alıp kendi internet sitenizde yayınlayamazsınız. O eser aracılığıyla sitenize veya sosyal medya hesabınıza ziyaretçi çekmeye, takipçi sayınızı artırmaya çalışamazsınız. Bunlar eserin sahibinin nemalanacağı şeylerdir ve siz onun eseri üzerinden prim elde edemezsiniz. Kanunda bu açıkca belirtilmiş.

Aynı kanunun 71. maddesinde ise işlenen suça karşılık olarak alınacak cezalar da belirtilmiş.

Gelelim işin maddi boyutuna. Öncelikle ceza davasında mahkeme duruma göre para cezasına hükmedebilir. Buna ek olarak dava sonunda 2021 yılı Avukatlık Vekalet Ücreti 6000TL civarında. Bide bilirkişi, posta ve dava ücretleri var tabi ki.
Hukuk davasında da yine aynı Avukatlık Vekalet Ücreti 6000TL'yi ödemek zorunda kalırsınız ve Bilirkişi tarafından belirlenecek eser değerinin 3 katına kadar tazminata hükmedilebilir. Bide bilirkişi, posta ve dava ücretleri hukuk davasında da var tabi ki.

Özetle konunun akademik atıfla bir alakası olmamakla beraber, eseri kullanana getirdiği ağır yükümlülükler var. Konunun muhatabı arkadaşlar bunları iyi araştırsınlar ve ilgili alanda bilgi sahibi avukatlardan yardım alsınlar.
Ben de aynı şeyi söylüyorum zaten. Web sitemin eğitim öğretim ile ilgili olduğu, öğretmenlerin mesleki gelişimleri ile ilgilenildiği, karikatür üzerinden prim yapılmadığını belirtmeye çalışıyorum. Yoksa her web sitesi 1 tane karikatür aldı koydu ve istediği gibi kullandı anlamına gelmiyor ki bu. Müzik öğretmeninin sitesinde de karşılaşıldı fakat konu eğitim öğretim değil aksine forum sitesi. Aynı durum başka bir kişinin sitesinde karşılaşıldı eğitim öğretim faaliyeti değil aksine karikatürler üzerine bir konu. Karikatür sayfalarını ve diğer prim yapanları saymıyorum bile.