Ülkede açıklanan kuralları ince ince işleyen bu ne anlama gelir diye anında tv programcılarına millet o kadar çok alışmışki birisi anlatmadan okuduğunu malesefki anlıyamıyor. Okuduğunu anlamak gerçektende çok değerli bir şeymiş, ben bunun değerini bu forumda anladım arkadaşlar. Ancak sanırım kimse bunu bir eksiklik olarak görmüyor en azından ben yardımcı olmaya çalışayım. Ancak öncelikle belirteyim hiç bir siyasi görüşüm yok Oraya buraya çekecek kişi varsa lütfen hiç alıntılamasın mesajı.

1- Ülkede e-ticaret faaliyeti gösteren firmalar, ürünlerini tl üzerinden ve Türkçe dil de satma zorunluluğu gelmiş. Bu elin adamı gelip herhangibir izin almadan elini kolunu sallaya sallaya senin ülkende ürün satmasın, ülkesinde vergisini ödeyen adamın vergiden koyduğu o fiyat farkından yararlanıp haksız rekabete girmesin demektir. Şimdi biz neden vergi yükünü çekmek zorundayız ucuza aldığımız bir kaç şey var bunu kontrol edeceklerine şunu bunu etseler diyenler olacak valla arkadaşlar bu ülkede hangi yasa çıkarsa bir kesim buna dokunacaklarına önce şuna baksınlar dedikleri için bu döngünün bir sonu yok bence

2- Ürünlerin üzerinde bulunan uyarılar, ürün sayfasındada bulunması zorunlu hale getirecek. EEE ama bu açıklamada yoktu yada, ay benim buna alerjim vardı sorununu kaldırması sadece vereceğim basit 2 örnekten birisi.

3- Aracılık yapan e-ticaret siteleri içerilerinde satış yapan satıcıların, sattıkları ürünleri kontrol etmekle yükümlü olmayacak. Bu zaten varolan bir şeydi, tüm e-ticaret sitelerinin sözleşmelerinde de vardı. E-ticaret siteleri satıcı sizi madur bırakırsa, satıcıyı uyarır veya insiyatifine göre belki mağazını kapatır bu zaten bir puan sistemine bağlıydı %8 memnuniyetin altına düşen mağazalar kapatılırdı. Müşteri bunun haricinde bir satıcıdan şikayetçi olursa, satıcı ile e-ticaret platformu uzlaşamazsa platform sizi tüketici haklarına yönlendirirdi.

4- Aracı, satıcının uygunsuz bir içerik paylaştığını tesbit ederse içeriği engelleyecek. Buda varolan bir kuraldı ve hizmet sözleşmesinde satıcılara bu onaylatılırdı sadece resmileşmiş oldu.
Gerisinide uzun uzun yazmak istemiyordum, BTK, denetimlerin de ilgili platforma uyarı vererek eskiden ürünleri kaldırıyordu yada T.C. yasalarına aykırıysa direk engelliyordu, artık içerik kaldırma yetkisine sahip olacakmış belki aynı sistemdir sadece bunuda eklemişlerdir.

Ayrıca harici olarak, adamlar d0landırıcılığa karşı şikayetsiz tesbit için birim kurmuşlar, herkes canı yanınca demiyormu illa bizim şikayet etmemize ne gerek var buna müdahele edicek bir kurum yokmuydu diye? Cidden bazen insanları anlamakta zorluk çekiyorum bir an geliyor muz cumhuriyetinde yaşıyoruz valla bir an geliyor ohoo kurallar vergiler ülkesi olduk. Tekrar söylüyorum ben o veya bu tarafta değilim ancak şunuda buradan anlıyorum, %100 kimseyi memnun etmek mümkün değil.