Trabzon adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Telif hakkını ihlal etmemeniz demek, hak sahibinin eserinin paylaşılması hususunda koyduğu şartlara uymanızla sağlanır. Fotoğraf / karikatür üzerinde sahiplik bilgileri varsa onlarla paylaştığınızda başınıza bir şey gelmeyeceği anlamına gelmez. Karikatür / fotoğraf üzerindeki sahiplik bilgileri, eserin sahibinin kim olduğunu size söylüyor. Git ondan izin al şartlarını yerine getir ve o şartlara göre kullan diye. Yoksa üzerinde hiç bir emare olmayan fotoğrafın / karikatürün sahibini aramayla uğraşmak istemezsin. O zaman da işin farklı bir boyutu ortaya çıkıyor. Sahiplik bilgisi olmayan fotoğrafları / karikatürleri kullanabilir miyiz? Yine kullanamazsın. Gidip aynı yerde veya aynı türde bir fotoğraf çekebilir veya kabiliyetiniz varsa karikatür çizer kendi yorumunuzu eklersiniz.

Bence bir avukata konu ile ilgili danışmanız yararınıza olacaktır. Ama dediğim gibi başkasına ait fotoğraf / resim / karikatür gibi şeyleri paylaşmak büyük risk. Shutterstock gibi ücretli sitelerden fotoğraf vb. ihtiyaçlarınızı karşılamanız ilerde başınızın ağırlamasını sağlar.
Bu konuda biraz ters düşünüyoruz. Az önce kontrol ettim sondan bir önceki kitabımda 160 adet atıf yapmışım. Yani 160 kaynaktan alıntı veya görüş aktarmışım kitabımda. Son kitabımda ise sekiz bölümlü bir kitaptı ve yaklaşık 500 ün üzerinde atıf var. Yaklaşık 50 kitaptan birebir alıntı yapılmış. Yani kelimesi virgülüne kadar alınmış. Fakat bu telif hakkını ihlal ettiğiniz anlamına gelmez. Ayrıca her çalışmadan izin alacak olursak sanırım hiçbir kitap yayınlanamaz özellikle de akademik kitaplar. APA kriterlerine göre belirli bir kural vardır ve bunu tüm dünya kabul etmiştir. Belirli bir kelimeye kadar vurgu yapmadan tırnak içinde, belirli bir kelimeden sonra ayrı paragraf olarak italik verilebilir diye. Resim için ise şöyle bir kural vardır; yazarın ismi, kaynağın alındığı yer belirtilmişse alınabilir. Bu ifade shutterstock sitesinde de yer almaktadır. Eğer bölye bir şey olmasa kimse bir şey kullanamaz. Resime atıf yapma şeklinde aratabilirsiniz. Benim yazımın karikatür ile alakası yok ayrıca sanatçının ismi, resmin alındığı yer belirtilmiş ve resme link verilmiştir. Bu benim karikatürü çaldığım ve üzerinden para kazandığım anlamına gelmez. Dava sonuçlanınca göreceğiz durumu ne olduğunu.