Bizim en büyük sorunumuz bir taraf tutmaya mecburuz düşüncesi. Konuya bakıyorum bazıları kanunları, telif hakkını unutuyor işin etiğini, başarısını konuşuyor. Öncellikle kanunlar her zaman etik veya ahlaki olmak zorunda değil, zaten bazen değiller. Ama kanunlara uymak zorundayız, uymayanlar ise kendi sorumluluğunda devam edebilirler ama bu haklılar demek değil.

Enes Batur vb. kişileri takip etmiyorum, bazen videoları görüyorum. Adamları sevmeyebilirsiniz, çok saçma da olabilir fakat adamlar kendi yüzlerini, seslerini kullanarak özenerek veya değil bir şey oluşturuyorlar. Üretmek dediğimiz konuya bir şekilde bağlılar. Ama başkasının çektiği video, resim ile başkasının yazısıyla oluşturduğunuz içerikler çalıntıdır. Telif hakkına da girer ve sonucuna katlanırsınız. Ben yapanlara bir şey demiyorum, eminim benim de telifli bir kullanımım olmuştur. Burada sorun çalıntıya çalıntı diyememek.

Video olsun, karikatür olsun kendiniz oluşturmadıysanız telif hakkını ödeme zorundasınız, zorundayız. Ben bildiğim işi yaparım diyecekseniz de bir zahmet hosting, domaini yurtdışına alın. Whois bilgilerinizi ve kendinizi gizleyin. Bir işi yapıyorsanız da sonucuna katlanarak yapın. Yasal olmayan bir şey yaptığınızda da destek beklemeyin veya desteklemeyin.