Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
Sorun gercekten genclere ne kadar cok yuklenildiginden cok ,genclere bu denli yuklenmelerin -ailevi ya da toplumsal- (belki bir upgrade ile change etme sansi) sonucunda olusan psikolojik rahatsizliklar mi (elbette bu zamana yayilir) yoksa genclerin bir cikis yolu aramasindan cok cikis yolunu bulmaya calismalari mi? Ve genelde bu secim ikincidir. Genel olarak.
Bunun sebebi de HIZ. Evet, hiz. Su an yasamis oldugumuz dunyanin icerisinde senin en buyuk dusmanin HIZ. Ve senin en buyuk bagimliligin da HIZ. Cunku buna upgrade edildin. Upgrade edilmek zorundaydin cunku baska bir alternatifin olabilme ihtimali senin cesaretin ile sinirliydi ve sen genelde bosa zar atmamayi tercih ettigin icin piyango bir gun bana vuracak aldanisina kapildin. Bu da seni kucuk yasantin icerisinde buyuk beklentilere sokmaya yelken acti. Buradaki 'sen' i lutfen hic kimse kisisel anlamasin. Benim genel olarak mizacim bu sekilde. Yanlis anlasildiysam ozur dilerim.
Toplumsal baskilar, ailevi problemler, politik sebepler vs. bu isin bir bakima rivayetleridir, bahaneleridir, siginmalardir. Ancak ve ancak kendini kandirabilecegin bir utopyadir ve bunun sonucu cok iyiye gitmez. Aksine oldugun yerde sayiklamana sebebiyet verir.
HIZ'a geri donmek gerekir. Cunku asil gercek problem bu. Sadece gencler icin degil, aslinda bu tum dunya icin gecerli.
Nasil ki eski topraklarin anlattigi gibi... Sevgiliye mektup yazilirdi, guvercinle gonderilirdi, ya da at ile. Guvercinden emin degilim ancak bircok eski topraktan farkli olay orguleri ile 'gercek' at hikayeleri dinledim. Mekanlari cennet olsun. Eski yillarda bir seye ulasabilmek icin ciddi anlamda zaman ve efor harcaman gerekiyordu. Yakin bir sevdigine mektup yazardin mesela, bilmem kac hafta sonra ulasirdi ve bilmem kac hafta sonra cevap gelirdi. Bu isin guzel olan kismi elbette sabir ve beklenti, heyecan, arayis, hissiyat ve aklina gelebilecek olan tum gercek duygulari barindiriyordu. Cunku kesinlikle bir EMEK vardi en basta.
Ancak bugune geldigimiz zaman... Bugun (eskiden yilda bir tane telefon cikarken, bugun yilda bilmem kac tane bilmem kac megapiksel telefonlarin ya da geriye kalan tum teknolojik aletlerin sozde devrim yarattigi niteliginde cikmasi ve senin gercekten tum bunlarin hepsine nedensiz bir sekilde -cogunlukla- sahip olma istegin) Bilmem kac bin megapiksele ne kadar ihtiyacin var? Fotografci misin? Cevap evetse, onunde saygi ile egilirim.
Bugun bir kitapcinin yolunu bile tutmuyoruz. Neden? Cunku PDF var. PDF tercihin daha dusuk fiyat olmasi mi? Hayir, degil. PDF tercihinin en buyuk sebebi yine ve yine soyluyorum HIZ.
Teknolojinin bu kadar gelisimine ve degisimine kendimizi o kadar cok kaptirmisiz ki, bu hiza bir sekilde yetismeye calisiyoruz. Bu hizin bagimlisi olmusuz. Ve evet, bu hiza yetismeye calisirken manevi duygularimizi, hislerimizi, sevmeyi, mutlu olmayi, huzurlu olmayi hep goz ardi ediyoruz. Cunku bu hizi yakalamak zorundayiz. Kac G geldi? 25G mi geldi. Bende de olsun. Olacak! Iste, o kadar. Hatta ve hatta bu hiza o kadar cok bagimli olmus durumdayiz ki, fiziksel olarak ya da vicdani olarak tepki vermemiz gereken yerlerde bile bu isin cozumunu bir twit atarak cozdugumuzu dusunerek kendimizi kandiriyoruz.
Dostum bu konu oylesine derin ki su an bu kadarini yazmak istedim. Toparlamak gerekirse...
HIZ senin en buyuk dusmanin. Cem Yilmaz da bunun guzel bir esprisini yapmistir.
Oncelikle burasinin gelip gecici oldugunu kendine yedirmelisin. Iyice ama. Cunku biliyorsun. Burasi geldi ve gececek. Hedefin neyse, bu hayattan neyi almak istiyorsan yola koyul. Ve kesinlikle HIZ'dan uzak dur. HIZ senin en buyuk tuzagin. Merdivenleri onar onar cikmak yerine teker teker cikmayi ogrenmek zorundasin. SABIRLI olmak zorundasin.
Bir hobi edinmek zorundasin yoksa burasi ciddi anlamda kaldirilacak bir yapiya sahip degil artik. Piyano, gitar, resim, spor, satranc.. artik aklina ne geliyorsa. Neye egilimin varsa bunun pesinde sabirla yuru ve onu yakala. Kesinlikle acele etme.
Insanlari sev. Onlara deger ver. Onlara deger verdigini onlara hissettir. Sevgi icin yasa. Sakin kalp kirma. Dusmaninin kalbini bile kirma. Kotu sozden kacin. Kotuden uzak dur. Iyi biri ol. Burasinin gelip gecici oldugunu asla unutma. Bana guvenmek zorunda degilsin ancak bana guvenebilecegin bir sey soylemek istiyorum.
Sen iyi olursan, tum dunya iyi olur. Bakis acin iyi olur. Sen kotu olursan, karsina dunyanin en guzel insani bile ciksa, onu kotu ya da negatif olarak algilayacaksin. Cunku frekanslarinin yogunlugu neyse, hal ve hareketlerin de buna gore sekil alir.
Sen iyi bir insan oldugun muddetce arkadasim, inan bana gerisinin hicbir onemi yok.
Son olarak: iyi insanlar bu dunyada sinanir, kotu insanlarin bu dunyada sinanabilecekleri bir algoritma olmadigi icin, kotulerin isi oteki dunyadadir. Ne demek istedigimi anladin sen.
Konu aslinda cok uzun ve derin. Ozet gecmek istedim. Ancak buraya kadar okuduysan sana minnettarim.
Guzel yasa, guzel ol. Guzel insan.