Veganlik ve vejetaryenlik birbirine cok karistiriliyor bu ara, oncelikle soyleyeyim, tamamen vegan olmak gunumuz ve ulkemiz sartlarinda pek mumkun degil. Veganlik, sadece yedigin degil, tukettigin her bir urunde hayvansal hammaddeleri elimine etmektir, buna kullanilan sampuanlar, kremler de dahil. Belki bilmiyorsunuz, fakat bir cok kozmetik urun hayvanlar uzerinde test edilip ondan sonra raflara geliyor, bu yuzden veganlar cruelty-free etiketine sahip olmayan urunleri almazlar, etik olarak ben de ayni sekilde dusunuyor ve uyguluyorum, cunku bir cok alternatif yontem var hayvan testi yerine yapilabilecek, neyse bu konu uzar gider...
Vejetaryen olmaya gelirsek eger, doganin kanunu bizlerin et yemesi degildir, yani konu sahibine itafen, cok dogal olsun, doganin kanunu bu diyorsaniz etleri cig olarak yiyebilirsiniz, aslanlar oyle yiyor sonuc olarak degil mi? Konumuza donecek olursak, gercek etoburlar cenelerini sadece asagi ve yukari hareket ettirip dislerini dikey olarak kapatirlar, boylece etleri parcalayip yiyebilirler, bizler ise cenemizi saga, sola, asagi ve yukari hareket ettirebiliriz, bu ozellik ise otoburlara ait bir ozelliktir. Azi dislerimiz ise duzdur, etobur hayvanlarda bu dis bulunmaz.
Ayni sekilde, etoburlarin bagirsak sistemi insanlarinkine gore daha kisadir, ve et hizli bir sekilde sindirilir ve disari atilir, otoburlar ve insanlarda ise bu sistem daha komplekstir, ve bagirsaklardaki emilim daha fazladir.
Cig et yeme konusuna gelecek olursak, gercek etoburlarin midelerindeki asit miktari o kadar fazladir ki, etin icindeki herhangi bir bakteri, daha zehirlemeye baslamadan yok olur. Insanlarin midesindeki asit orani ise otoburlarinkine benzer seviyededir, bu sebeple cig et yemek insanlari hasta edebilir ve hatta oldurebilir. Bu yuzden, ozellikle beyaz et iyi pismelidir ki, besin zehirlenmesi riski ortadan kalksin. Bununla birlikte cok fazla pisen et ise kolon kanseri riskini arttirmaktadir.
Dairy-free beslenme konusu ise ayrica detayli bir sekilde anlatilmasi gerekir, fakat ozet gecmek gerekirse dogal olan sey, bir insanin inek sutu icmemesidir. Inek sutunun direkt olarak icilmesi insanin sindirim sistemi ve kemik yapisini yiprattigi cesitli arastirmalarla kanitlanmistir, ayrica insanlarin yarisindan fazlasinin laktoz intoleransi bulunmaktadir. Bagirsak rahatsizligi olan bireylere ise de inek sutu onerilmemektedir.
Ben de vegan degilim, fakat dairy-free olarak beslenen ve saglikli birisi olarak bildiklerimi ozet gecmek istedim, et yemek istiyorsaniz yiyin tabi ki, ben de yiyorum, ama vegan olanlara da saygi duyun cunku cok da haksiz degiller.