Bey_ adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ya gerçekten bizlerle, bizim akılımız ile dalga geçiyorsunuz ya da büyük bir bilgisizliğiniz söz konusu. Bu kadar uzun ve gereksiz bir mesaj yazdığınıza göre bunu bilgisizliğiniz ile ilgili bir sorun olarak görüyor ve sizlere yapıcı/ bilgilendirici bir mesaj yazıyorum.

Ülkelerin ilaç prosesleri hakkında tamamen bilgisiz olduğunuz çok ortada. Dünya'nın her tarafında ilaç şirketi vardır. Bu şirketler belirli hastalıklara ''neredeyse her dalda ki'' ilaç üretirler ve satarlar. Devlet ile yapılan anlaşmalarda devlet, bu ilaç firmalarının geliştirdiği ve halk için karşılanması gereken ilaçları karşılar. Bunlara reçeteli satışlar deriz. Reçetesiz ilaçlar ise genelde güçlendirici, takviye edici veya ilaç formunda bulunmayan fakat faydası olduğuna dair yapılan çalışmalarla sağlık bakanlığı ve tarım bakanlığı onaylı olarak ayrılan eczanelerde satılan güçlendiricilerdir.

Burada aşı prosesine değinmeden önce, bilgisizliğinizi gidermek için yazıyorum.

Ağrı kesici hap alacağınız zaman, bunu onlarca firmanın ilacını tercih ederek yapabilirsiniz. Doktorunuza söylersiniz ve sizin Abdi İbrahim grubunun, Santa Farma grubunun veya herhangi bir ilaç firmasının ağrı kesicisini yazabilir.

Bu onlarca şirket, kendi anlaşmaları karşılığında, yurt dışından ilaç alıp türkiye'de bunu yürürlüğe sokabilir. Normal bir ticaretten öte değildir.

X firmasından ürün alırsın, ithal edersin ve kendi ülkende satarsın.

O zaman sadece aşı değil, bütün ilaçlar sizin düşünceniz ile ''güvenilmediği için başka ülkelerden alınıyor'' anlamına geliyor. Ne kadar bilgisizce bir cümle kullandığınızı görmeniz için bu kısmı vurguladım.

Aşı da aynı şekilde. Üretilen 2-3 aşı var, Türkiye'de ki şirketlerin veya devletin anlaşmalarına göre farklı farklı ülkelerden, farklı farklı şirketlerden bu aşılar temin edilebilir. Hiç kimsenin tek bir aşıyı kullanmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Nasıl kimisi ağrı kesici majezik kullanıyor, kimi dicloflam kimi parol, aşı da bu şekilde faz aşamaları tamamlanmış ve etkisi kanıtlanmış herhangi bir şirketin aşısını kullanabilir.

Çinde ki şirketlerden bazıları Biontech aşısı sipariş etmiş ve iç pazara bunu sunacak, satacak. x firması başka bir ilaç firmasından alabilir, y firması başka bir ilaç firmasından alıp satabilir. Z firması ise kendi üretebilir gibi gibi.

Sizin tüm bu normal ticaret kavramına açıklamanız '' çinliler bile kendi aşısına güvenmiyor bizimkiler daha çok güveniyor''

Bu bir ticarettir. İnsanların güvenip güvenmemesi ile ilgili hiç bir şey söz konusu değildir.

Ticaretin mantığı budur. Bir yerlerden ürün satın alırsın veya üretirsin sonra satarsın.

Çinli X şirketi de aşı almış ve satacak. Normal bir ticareti nasıl olurda 2 milyarlık çin halkı kendi aşısına güvenmiyor, kendileri bile güvenmezken bizim ülke bu aşıdan alıp bunu kullanacak gibi talihsiz bir açıklama ile birleştirirsiniz, inanması güç. Gerçekten yukarıda ki mesajınızı okurken tüylerim diken diken oldu.

Bir de kendinizi pekiştirmek adına, Çin devleti kendi aşısı varken kendi adıyla mı alacaktı aşıyı diye bir anektod geliştirmişsiniz. Bir an önce bu sığ düşüncelerden kullanmanız dileği ile.

Çinliler araba üretiyor, o zaman mercedes, bmw, porsche almasınlar. Demek gibi bir olay bu. Mercedes'i alan çin hükümeti değil, çinde ki oto satıcısı tıpkı Türkiyede ki Borusan gibi. Devletle veya arabaya güvenmemekle ilgili bir durum değil tamamen arz-talep meselesi.

Sizlerin, bu kadar ticaret dönen bir forumda, en basit ticaret mantığını bile çözememiş olmamanız ise büyük sıkıntı.

Eğer Çin de bir ilaç firması olsaydım, belirli bir yatırımla herhangi bir ülkeden aşı siparişi verir ve geldiğinde bunu üzerine koyacağım kar ile satardım. Bu kadar basit olay. Çünkü ben bir şirketim ve para kazanmam gerekir. Olay bu kadar basit.

Çinde ki şirketler satmak için aşı alıyor.

siz ise bu ticarete '' çinliler kendi aşısına güvenmiyor ama bizim yetkililer çin aşısı alıyor '' gibi , gazetecilik tanımına dahi uymayan, en düşük algı seviyesinde algı yapmaya çalışıyorsunuz. Çok fazla eğitilmeniz lazım. bunları kötü amaçla yazmıyorum, bilgilenin bilgisiz kalmayın.
Uluslararası ilişkileri Uluslararası Siyaseti bilmediğiniz okadar çok belli ki, Çindeki şirketin bunu ticaret için yaptığını sanmanızda ayrıca bir komedi
Çok basit bir soru sordum.Çok basit. Bu soruyu görmezden gelip, bana ilaç ticaretinden bahsediyorsun
Soruyorum diyorum ki Çinden neden birtek biz aşı sipariş ediyoruz endonezya türkiye brezilya gibi ülkeler hariç başka hiç bir ülke Çinden aşı sipariş etmezken,
Birtek gelişmekte olan 4 ülke sipariş ediyor. Bugün Brezilya sağlık bakanı açıklama yaptı. Çinin hızlı aşı onay vermesini eleştirdi. Testler yapması gerektiğini söyledi.
Bunu ben söylemiyorum DOKTOR KARDESIM
Brezilya Sağlık Bakanı söylüyor. Kimse Bu ülkeye güvenmezken, Çininde nasıl bir ülke olduğu malumken gidip benim Neden çinden Aşı sipariş ediyoruz soruma sinirlenmen senin tahammülsüzlük ve cahilliğinden kaynaklanıyor.
Hiçbirşey sorgulamadan yaşamak hayvanlara masustur kardeşim. Sorgulamaktan kimseye zarar gelmez. Korkmayın bukadar