İnsanlardan komisyon vs. alacağınız işin yasal tarafını da düşünmeniz gerek, herhangi bir script alıp bu tarz bir platform yapamazsınız kolay kolay, o komisyon bedellerinin faturaları da çıkıp freelancer'lara verilmesi gerekiyor vs.
Ek olarak bilinirlik de önemli, siz %0 komisyon yapacaksınız tüm freelancer'lar oraya kayacak diyelim, işverenin de oraya kayması için sebepler gerekli.
Ayrıca bu tarz yerlerde maalesef bahsettiğiniz sorunun önüne geçmenin yolu yeni bir platform değil.
Çok nüfus, aynı sektörde çok fazla insanın bulunması sektörü bu şekle getiriyor.
Diyelim ki aynısından birtane de siz açtınız ne yapacaksınız?
10 kişi 1 ilana başvuruyor diyelim, logo ilanı olsun, adam işi almak için düştükçe düşecek başka şansı var mı?
Ben uzun zamandır bionlukta çalışıyorum, iş de yapıyorum, fakat daha işte şu daha fazla para söyledi daha kaliteli yapar, yada işte şunda daha fazla yıldız var şu daha iyi yapar diye seçen müşteri görmedim.
Müşteri kendi ağzıyla söylüyor, şu kadar düşük verildi daha düşük verirsen sana vereyim diye.
Yani sektörü öldüren bu tarz platformlar değil müşterinin bizzat kendisi.
Müşteriye bu fırsatı veren de işi yapan kişinin kendisi.
Çünkü müşteri biliyor 50 liralık işi 10 liraya yapan bulabileceğini.
Ben mesela bionlukda çalışıyorum, 30 liraya iş yapan var, zaten %20 si komisyon, şirketin varsa %18 de vergi verdin. 21 liraya iş yapıyorlar. Yapıyorlar bunu ama cidden.
Örneğin adam destan yazıyor orda iş ilanına, altına da yazıyor 150₺, en az 30 kişi başvuruyo o ilana.
O yüzden yapacak çok da bir şey yok.
Bilişim alanında Hindistana döndük ama daha farkında değiliz... Farkına vardığınızda çok geç olacak.
Özellikle kapanmalarla birlikte bilgisayar sektörüne fena bir akış oldu, suriyeli işçiden çok wordpress site yapan eleman doldu ortalık.
1$'a 20 saat çalışan yazılımcı bulmanız çok ama çok yakın.
Herkese sosyal medyada 'yazılımcı ol yazılımcı ol' derseniz sonu böyle olur.