Söyledikleriniz çok nadir olacak şeyler. Kimse iş hayatında kendini kanıtlamadan yeni mezuna o paraları vermez, vermiyorda.
Alan kişilerde okullarıyla zaten önde olup, okul zamanında da yaptığı işlerle gördüğü stajlarla kendini kanıtlamış kişilerdir ve o şekilde olmuştur.
Dediğiniz gibi genelleme yapmam yanlıştı ama bahsettiğiniz şekilde olan kişi sayısı çok çok azdır.
Bence hala daha yanlış düşünüyorsunuz, Galatasaray'dan benimle birlikte mezun olan hiç kimse 5k'dan aşağıya işe başlamadı. Çok daha üstleri de var.
Büyük şirketler iyi üniversitelerden mezun olan kişinin bilgisine değil, potansiyeline maaş veriyor zaten. Bugün P&G, Eczacıbaşı, Turkcell, LCW ve daha birçok adını sayamadığım büyük firmada yeni mezun mühendis maaşları artık bu şekilde.
Sadece İzmir'i tanıyor olabilirsiniz fakat İstanbul'da bulunan holdinglerin maaş skalasını anca bu sektörün içerisinde çalışanlar bilir. (Aktif bir şekilde 5 yıldır özel sektörde mühendis olarak çalışıyorum)
Şu anda iyi bir üniversiteden mezun 4-5 yıllık endüstri mühendisi İstanbul'da 8k'dan aşağı zor alır.