Backlinklerin öneminin azaldığı gerçeği inkar edilemez ancak dış seonun en önemli faktörü backlink (bana göre).
Tabi iç seo olmadan dış seo ne kadar etkili bunu saatlerce tartışsakta işin içinden çıkamayız sanırım. Yine şahsi düşüncem iç seo olmadan dış seonun da çok bir şey ifade etmiyor olması yönünde (en azından düşük sermayeye sahipler için).
Kimi ünlü grafik siteleri var adobe den makale içi backlink almış mesela. Tutup bu adamlarla yarışmak bana kalırsa vakit kaybı. Sıralamada geçsek bile daha çok para verip daha iyi bir link edinecekler. Tabi bu bir örnek yani her sey sadece bir linke bakmıyor elbette.
---- Edit: ekleme
Bu nedenle, ülkemizde gelişmemiş olan (dev firmalar hariç) Cro (dönüşüm oranı optimizasyonu) ve viral içerik üretimi çok önemli. Kullanıcı sizi tanırsa, sizi severse google da üst sıralarda olma ihtiyacınız yok olacak. Çünkü zaten trafiği elde ediyor olacaksınız. Ayrıca trafik arttıkça sıralamalarda yükselme gözüktugunude hepimiz biliyoruz sanırım.
Kullanıcı davranışı üzerine çok daha gelişmiş bilgilere sahip olmamiz gerek ve bu konuda türkçe kaynak neredeyse yok. Açıkçası son zamanlarda tıpkı iç seo olmadan dış seo olmaz klişesi gibi, cro olmadan seonun bir anlamı yok düşüncesine kapılıyorum.
Hocam çok güzel bir şekilde, olması gereken profesyonel tutumu açıklamış. Buna ekstra olarak kullanıcı deneyimi çalışmalarının arttırılması da akabinde dönüşüm değerini arttırıcaktır, ilaveten sıralamanız da artacaktır.
Bunlar ve çok dahası korelasyon halinde sizin sıralamanızı oluşturacaktır. Lakin google ne kadar güncelleme atarsa atsın, yıl bilmem kaç olursa olsun, biz backlink tartışması içerisinde olacağız.