Selamlar, sizlere yaşadığım bir olayı anlatacağım. Vakti olmayanlar için kısa özet; Geliştirici hesabımın mailini bilen bir kişi, galiba aynı anda birçok uygulamayı Google'a formla şikayet ediyor -muhtemelen bot ile yapıyor kısa sürede birçok form doldurmuş- forma benim mail adresim ve bilgilerimi girerek geliştirici hesabımın kapanmasını amaçlıyor. Bende bu durumu mahkemeye taşıdım. Detaylar yazıda var.

Birkaç hafta önce hesabıma bir şeyleri Google'a şikayet ettiğime dair mailler geldi. Art arda 15-20 mail geldi. Durumdan hemen şüphelendim ve mail adresinin şifresini değiştirip iki aşamalı doğrulamayı açtım. Ardından Google Hesabım üzerinden tüm verileri indirdim. Bundan sonra ise yine Google Hesabım üzerinden etkinliklerime ve diğer bilgilerime baktım. Zaten ben yapmadığım için etkinliklerde bir şey yoktu. Yine de tüm cihazları kaldırdım, yedek kodlarımı aldım, kurtarma postasını bile değiştirdim.

Daha sonra bu durumun neden ve nasıl olduğunu araştırdım ve bir arkadaşın önerisi ile Google'a bu işlemleri benim yapmadığımı ne olduğunu bilmediğimi ve bunun hesabımın kapatılmasına yönelik bir saldırı olabileceğiniz yazıp ne yapmam gerektiğini sordum. Ardından bu mail adresini kimlerle paylaştığımı araştırdım, forumlardaki mesajlarıma, mail adresimdeki kişilere, WhatsApp yazışmalarıma bakıp kimlerle paylaştığımı not ettim. Birkaç gün sonra Google'dan mailime dönüş aldım. Bunun gerçekten bir saldırı olabileceğini söyleyip hesabımın güvenlik seviyesini artırmamı ve birkaç öneride daha bulundurlar. Bende bu işlemin kim tarafından yapıldığını öğrenmek istediğimi, şikayette bulunduğu formdaki bilgiler ve IP adresini sordum. Cevap olarak bu bilgileri sadece mahkeme yoluyla istenirse verileceğini söyledir.

Bunun üzerine çevremdeki hukukçulara ve siber güvenlikçi bazı arkadaşlara danışıp bir yol haritası çizdim. Bu işinin peşini bırakmayıp Google Hesabımdaki verileri, mailleşmeleri, hesabıma gelen maillere ait verileri(saat-tarih vs.) kısacası tüm verilerimi dosyalayıp ilgili hesap içinde önemli verileri, Adsense hesabını başka mail adresime taşıdım, sadece Play Store var ondaki uygulamaları da başka hesaba taşıyacağım yakında. Ardından konuyla ilgili bir avukata vekalet verdim. Ancak araya başka işler girdi ve devam etmedik, dava açmadık ama kısa zamanda açmakta kararlıydım.

Ardından dün gece 23.00'da 17 adet aynı şekilde ve aynı anda mail geldi. Yine her şeyi kontrol ettim, Google'a durumu bildiren benim yapmadığımı içeren bir mail daha attım. Bu sırada bir arkadaşımın dikkatiyle ve yardımıyla bunun geliştirici hesabımı kapatmak için yapıldığını anladım. Bu sayede o hesaba ait geliştirici hesabının olduğunu bilen kişileri daha önce yaptığım listeden seçtim ve elimde 2 kişi kalmıştı. Maili uygulama aldığım forumdan 2 arkadaş biliyordu. Ardından avukatımı arayıp yeni mailleri de dosyaya ekleyip bu iki arkadaşı da şüpheli olarak gösterip hemen dava açmak istediğimi söyledim. Ancak onlara direkt dava açamadık, önce Google'dan bilgileri istenip ona göre devam edecekmiş.

Buradan çıkan sonuca gelirsek;
1- Admob, Adsense, Play Console gibi önemli ve ticari verilerini içeren hesaplara ait mailleri kimseyle paylaşmayın.
2- Hesabına sizin yapmadığınız bir işleme ait bilgiler içeren mailler gelirse umursamamızlık yapmayın, tüm bilgileri indirip kaydedin.
3- Bu gibi durumlarda Google'a mutlaka bilgi verin, hesabınızın kapanma ihtimali var bu yüzden yapıyorlar bu işlemleri zaten.
4- Elinizde mutlaka yedek Console&Adsense hesabınız olsun.
5- İmkanınız varsa bir şirket açın, bu hesaplar benim ticari hesabım da olduğu için bu saldırıyı yapan arkadaş daha ağır ceza alabilir.
6- Dava açmaktan çekinmeyin, şimdi bu arkadaş bir şekilde HAGB vs. nedenle hapis cezası almasa bile sicili bozulacak ve bir daha cesaret edemeyecek.

Ek olarak: Hesabımdaki bir uygulamaya düzenli olarak 1 yıldız ve yorumda geliyor muhtemelen aynı şahıs yapıyor, bu durumu da şahsın kimliği belli olursa ve tahmin ettiğim kişi olursa hem yargı sürecine dahil edeceğim hem Google'a şikayet edeceğim.

Dün gelen mail bu arkadaşlar, diğer mailler de aynı şekildeydi. Basit ve zararsız gibi duruyor belki sizler yaşasanız önemsemezsiniz bile ama bu şekilde hesabınız kapanabilir. Dikkatli olmakta fayda var. Bu mail normalde bir yorumu, uygulama/oyunu felan bildirdiğinizde geliyor, dün ben o saatte TV izliyordum hem Google Etkinliğimde de görünmüyor, benim tarafımdan yapılan bir işlem değil yani orası kesin zaten.

Bu yazıyı hem bir not olarak hem de benzer durum yaşayan olursa neler yapması gerektiğini görmesi için yazdım. Ayrıca biraz sinirle yazdığım için atladığım şeyler ve hatalarım olabilir, akşam kontrol edip düzelteceğim. Sizlerin önerileri ve bilgileri varsa bu konuda paylaşırsanız memnun olurum.

Edit: Şikayet formu doldururken, dolduran kişi ve cihaza ait bilgilerinde gönderildiğine dair metin.