Yazı başından sonuna kadar haklı bir isyan içeriyor ve bu yazıya katılmayacak yazılımcı tanımıyorum. Fakat bizim en büyük problemimiz Framework'ü kimin kodladığında değil yazdığımız kod yapısında. Bugün piyasada en popüler olarak kullanılan Laravel (PHP için konuşuyorum) bile berbat bir düzende kodlanırsa düz bir PHP kodu ile yazılmış bir sistemden farkı kalmıyor. View içerisinde SQL Query yapan, Relationship'in ne olduğunu bilmeden for döngüsü içerisinde amaçsızca SQL Query yazan ve nicelerine şahit oldum. Ama yine en büyük sorunumuzun bu olduğuna inanmıyorum.
Bana göre en büyük problemimizin yaptığımız işin hafife alınması. Bu hem yöneticiler hem de biz yazılımcı ekipleri yüzünden oluyor. Burada yazılımcıyım diyen kaç kişi kodunu yazmadan önce test yazıp da kontrol yapıyor? Bizler zaman kısıtlaması yüzünden hunharca kod yazıyoruz o sebepten ötürü Ne dokümantasyon, ne test hiç bir şey yok. Sonrasında gözden kaçan ufacık bir hata içinden çıkılamaz sonuçlar doğurabiliyor. Evet bir Laravel ile 15 dk. da yüzeysel Blog yönetimi yazabilirsiniz fakat amaç sadece yazmak değil ve bu olguyu bir türlü benimseyemedik.
Mesaja devam edersem mesajın içeriği biraz sitem'e kayacak o yüzden konudan çok uzaklaşmak istemiyorum.
Konunun özü oturum her şeyi sıfırdan yazmak yerine ana çatıyı güvenliğinden emin olduğum bir Framework'e yaslar kodumu ona göre yazarım kafam rahat olur. Benim haftalarca oturup yazmam gereken kodu Taylor Otwell kardeşim oturmuş yazmış, dünya çapında da destekçiler ile çok da şahane bir şey çıkmış ortaya. Bence yazılımın ıvır zıvırı ile uğraşacağına kendi yazacağınız kısımlara odaklanmak çok ama çok fazla zaman tasarrufu sağlamaktadır.