BetaHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Altın kıyasını daha ilk cümlede yapmıştım, demek hiç okumamışsınız. Okumanız bana bir şey kazandırmazdı zaten niye bunu söyleme gereği duydunuz anlamadım gerçekten. Defalarca okudum ama itiraz ettiğiniz noktayı bulamadım, altının gram / ons fiyatı ve dolar'ın o yıllarda hangi fiyattan işlem gördüğüne bende baktım yani dediğiniz sayılardan aşağı yukarı haberdarım ama itirazınız hangi noktada acaba? O zamanlar 278 dolar civarı olan 1 ons altın şimdilerde 1862 dolar oldu hatta, yerinde kalsa yatırım yapılan bir emtia olmaktan çıkardı zaten tabii ki yükselecek, değer kazanacak, yatırımcısını sevindirecek. Çok emin olmamakla birlikte altın arttığı için gibi bir anlam çıkardım doğru mu? BTC yarım saatlik zaman diliminde bile %1 gibi keskin bir dalgalanma yapabiliyor, o örneği yanlış buldum. Altın tüm dünya için ana kıyas aracıdır, dolar ise ülkeden ülkeye değişir. Kıyasladığımız ülkenin para birimi dolar karşısında değerlenebilir, sabit kalabilir veya aşırı düşüş yaşayabilir ama ons altının fiyatlandığı tek şey dolar'dır. Daha net yazarsanız hiç üşenmem zaman ayırır cevap veririm, okumasanız bile mühim değil.
Bunu okudum hocam Mantığınızı yanlış bulduğum için böyle bir tepki verdim. Gram bazında bakarsanız kafanız da karışmamış olur. Bir amerikalı vatandaş 2000 yılında asgari ücretiyle kaç gram altın alabiliyordu? Şimdi kaç gram altın alabiliyor ? Ben hesapladım siz de hesaplayın Altına göre hesaplayacak olsaydık amerikalılar şimdiye bitmiş kül olmuş olurdu alım gücü konusunda. İnsanların temel ihtiyaçlara kavuşup kavuşamaması üzerinden değerlendirmemiz gerek bence...Bu arada mercedes de ev de yeme içme de her şey temel ihtiyaca girer. Maalesef kötü durumdayız ama doğru şeylerle kıyaslamak gerek. Bitcoini de ben tıpkı altın gibi yatırım aracı olarak gördüğüm için örnek verdim.