Hocam altın karşılaştırmanızdan sonra yazınızı okumayı kestim

Altının 20 yıllık fiyatına dolar bazında bakabilir misiniz ? Örneğin 2000 yılında gramı 8.65 - 9 dolar arası altının gramı.Asgari ücret o zaman 140 dolara eşit geliyor. (açıp googledan baktım) O 140 dolarla gramı 10 dolar olan altından 14 gr alıyorsunuz eyv ama altının dolar bazında fiyatı düşük olduğu için o öyle. Yani o olay daha çok arz talepden dolayı yaşanan bir durum çünkü şimdi gramı 60 dolar filan.... Kalkıp da ya ben mart ayında maaşımla 0.2 BTC alıyordum şimdi 0.02 BTC alıyorum demek dünyanın en aptalca savı olurdu. Bu arada ben de ekonomimizin kötü olduğunun farkındayım ama doğru şeylerle kıyaslamak gerek
Altın kıyasını daha ilk cümlede yapmıştım, demek hiç okumamışsınız. Okumanız bana bir şey kazandırmazdı zaten niye bunu söyleme gereği duydunuz anlamadım gerçekten. Defalarca okudum ama itiraz ettiğiniz noktayı bulamadım, altının gram / ons fiyatı ve dolar'ın o yıllarda hangi fiyattan işlem gördüğüne bende baktım yani dediğiniz sayılardan aşağı yukarı haberdarım ama itirazınız hangi noktada acaba? O zamanlar 278 dolar civarı olan 1 ons altın şimdilerde 1862 dolar oldu hatta, yerinde kalsa yatırım yapılan bir emtia olmaktan çıkardı zaten tabii ki yükselecek, değer kazanacak, yatırımcısını sevindirecek. Çok emin olmamakla birlikte altın arttığı için gibi bir anlam çıkardım doğru mu? BTC yarım saatlik zaman diliminde bile %1 gibi keskin bir dalgalanma yapabiliyor, o örneği yanlış buldum. Altın tüm dünya için ana kıyas aracıdır, dolar ise ülkeden ülkeye değişir. Kıyasladığımız ülkenin para birimi dolar karşısında değerlenebilir, sabit kalabilir veya aşırı düşüş yaşayabilir ama ons altının fiyatlandığı tek şey dolar'dır. Daha net yazarsanız hiç üşenmem zaman ayırır cevap veririm, okumasanız bile mühim değil.