https://eksisozluk.com/entry/7512397...iyat%20listesi
Burada 1999 fiyatları aşırı detaylı şekilde verilmiş. Burada yazan fiyatlara göre 500 gr makarnadan
1999 yılında
945 adet alınabilirken aynı ürünün
2020 yılı fiyatı 3,20 tl dir ve
726 adet alınabilmektedir. Ayrıca
300gr somun ekmekten
1337 adet alınabiliyormuş, 2020 yılında ise yan sokağımda bulunan fırın ve karşı cadde üzerinde bulunan fırın dahil olmak üzere sadece
200gr ekmek 2 liradır ve günümüz asgari ücreti ile
1162 adet alınabilmektedir, gramaja tekrar dikkat çekelim. 1999 da 70lik yeni rakıdan
50,5 adet alabilirken, 2020 yılında bu sayı
15,3 ' e gerilemiş durumda. Kokusunu bile hatırlamayanlar olabilir, artık aşırı lüks bir şey kendileri. Ayrıca arkadaş nasıl hesaplamış bilemiyorum ama 1999 yılında yumurtanın tanesi 20 bin liraymış yani 1000 asgari ücreti ile
4,680 adet alınabilmekteymiş, şimdi ise bilinmedik bir markanın m boyunu 80 kuruşa gördüm en düşük, 2020 yılında en dip fiyattan yumurta almaya kalksanız
2905 adet alabiliyorsunuz. En enteresanına geleyim mi? 1999 yılında
748,8 paket kısa maltepe alınabilirken 2020 şartlarında sadece
166 paket kısa maltepe alabiliyor. İnsanların son yıllarda çatır çatır alkolü ve sigarayı bırakmalarına hiç şaşırmıyorum. Bende 1,5 yıl önce sigarayı sağlık için bırakmıştım, alkol zaten son 10 yılda 2-3 kere anca içmişimdir.
Şöyle bir deyim vardır bilmem duyanınız var mı? " Eskiden hane içinde 1 kişi çalışır 4 kişilik aileye bakardı, şimdi 4 kişi çalışıp 1 haneye bakamıyor. " Eskiden köprü ve yol ücretleri pek yoktu, 2 tane köprü vardı ve fiyatları çok makul idi. Doğalgaz ile o yıllar yeni yeni tanışmaya başlıyorduk, 600-700 liralara varan bir doğalgaz faturasından habersizdik ve o yüzden güzelce geçinilebiliyordu, asgari ücret ile çalışan sayısı çok çok az olmasına rağmen. Binlerce liralık akıllı telefonlar ve faturalarından habersizdik, elektronik ürün masrafları pek olmazdı. İnternet olmadığı için haliyle internetin faturası da olmazdı. Netflix henüz vitamindi, o tip masraflarımız da yoktu. Akaryakıt fiyatlarını kıyaslamak çok yanlış olur o yıllar ile 2020 için çünkü daha birkaç sene önce 120 dolar civarlarında iken şimdilerde 40 dolar civarlarında geziyor 1 varil brent petrol ve rahip krizi sonrası vergisinden bir miktar düşürüldü, dünya çapında fiyatlar 3te1e kadar düştü haliyle 120lerden 40lara inince, sağlıklı bir kıyas olmaz. Dolar kurunun 0,43 tl ve tam altının 23,6 tl olduğu yıllar ile günümüz, elma ile armut gibi.