Tbmyi etkileyen en büyük faktörlerden birincisi sitenin içeriğidir hocam, tbmsi 2k 3k olan sektörlerde kalitesiz içerik ile aynı reklamdan aldığım tbm oranı 1.50tl geçmiyordu tbm locklaniyor, daha kaliteli bir içerikli aynı reklamdan 2k Tbmde almıştım, yani oradaki tbm oranları aslında çok çok önemli değil adsense için, Adsense yayıncısına max %68 veriyor bazen %3 5te verdiği oluyor tamamen site içeriği içerik kalitesi ve ziyaretçinin siteye girdiği andan reklama tıkladigi ve reklamverenin sayfasındaki izlenimine kadar bu tbm değişkenlik gösteriyor, niche sektörlerde rtb ihale mantığı çalışıyor reklamlar, alt ihale üst ihale bedeli tbmleri her zaman değişkenlik gösteriyor o yüzden kelime planlayıcıdaki tbm oranlarının çok çok bir önemi yok.
çok doğru hocam, zaten söylediklerim niche özelinde geçerli, niche site sonuçta tek kelimeye odaklanır ve onun uzantı kelimelerine odaklı içerik üretir. O nedenle ilk söylediğiniz içeriğe ve ziyaretçiye göre değişkenliği daha az, öteki türlü zaten böyle bir sektör olmazdı, niche sitenin farkı kalmazdı. haber sitesinden bahsediyorsak dediğiniz doğru.
bir niche sitemden örnek vereyim, 0,50 kuruş da görüyorum bazen, 50 tl de, ama ortalaması 4-5 tl her zaman (tbm) Bu ortalama değişmez hocam, her ay sonunda %10-20 oynuyor ancak.
ihale mantıgı ile çalıştıgı doğru ama dönemsel bir kelimeden bahsetmiyorsak, (amerika seçimi kim kazanır, korona virüs istatistikleri, game of thrones 8.sezon vs.) dalgalanmalar o kadar agresif olmayacaktır, yani reklamverenlerin alt limit 20 tl iken, bir bakmışsınız 2 tl olmayacaktır. (Global ingilizce bir kelimede)
Ama ben mesela Türkçe kelimelerde bunu görüyorum, kriz anında reklamverenler çekildiğinde tbmler inanılmaz oynuyor. Ocak ayında 0,15 tbm olan sektörel sitemde, şuan 0,45-0,50 düzeylerinde. Yani 11 ayda 3 katına geldi.
Hiç bir ingilizce sitemde bunu görmedim, yıllık ortalamaya göre ay bazında %10-15 dalgalanmalar