digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hayatınızda sizi eğlendiren herşeye bağış mı yapıyorsunuz? BAĞIŞ İLE BAHŞİŞ arasındaki farkı bilmek lazım. Bağış ticari olmayan bir işe karşılıksız verilen paradır. Bahşiş ise ticari yapılan bir işe takdir amaçlı verilen fazladan paradır.

İsteyen istediği yere parasını bağışlar. Herkesin kendi parası üzerinde tasarrufu kendine aittir. Ama yayıncıların her videoda bize bağış yapın diye tatava yapması tam bir dilenciliktir. Hayatını yayıncılık yaparak kazanan adam, faturalarını yayıncılıktan elde ettiği gelirle ödeyen adam ticari bir faaliyet yapıyordur. Bağış ticari faaliyete yapılamaz. Bu yayıncı internetten yayın açıp SMA hastası çocuğuna yardım topluyorsa ona yapılan ödemeler bağıştır. Eğer yayıncının kendi işi varsa ve kendi işinden gelen para ile geçinirken gelen bağışlarla amatör roket projeleri yapıyorsa bu bağıştır. Ama yayıncının başka bir işi yoksa, fulltime yayıncılık yapıyor ve hayatını internet yayıncılığından kazandığı paralar ile sürdürüyorsa bu bağış değildir. Bunun Türkçe'de karşılığı BAHŞİŞ olarak adlandırılabilir.

Ayrıca kendi işini yani internet yayıncılığını yapmak için sürekli destek olun, bağış yapın diyen adam da aslında dilencilik yapıyordur. Bunun ışıklarda kağıt mendil satmak için sana dua eden dilenciden bir farkı yoktur. Bir garson yemek yerken yanınıza gelse, "sizi çok güleryüzlü karşıladım, çok hızlı servis yaptım, bu hizmetlerimin devam etmesi ve daha da hızlanması için lütfen bahşişi bol tutun." dese bu dilenciliktir. İnternet yayıncılarının da sürekli bağış gönderin ki size daha iyi içerik hazırlıyalım demesi dilenciliktir.

Bu iş bağış olmadığına göre, bahşiş olduğuna göre bu bir ticari kazançtır ve vergisinin de ödenmesi gerekir. Eğer bir adam ticari olmayacak şekilde bağış toplayacaksa bir dernek kurmalı, o derneğe bağış toplamak için valilikten izin almalı, ve toplanılan paranın dernek amaçlarına uygun harcandığının yani muhasebesinin hesabını devlete vermelidir. Yok gelen paraları cebe atıp kendi yaşamınızı finanse ediyorsanız o zaman da topladığınız paraların vergisini vermelisiniz.
zaten vergi ödüyor adam her ticari faaliyet yapan para kazanan birisi vergisini ödemek zorundadır ve dilenmiyor bana zorla bağış yapın demiyor isteyen aypıyor zaten hatta son param vs diyenlere parasını geri atıyor çoğu yayıncılar