yine 1 tl kazanıyosan dahi vergisini ödeyeceksin mafyası çökmüş konuya her yazana saldırmaya başlamış.
devir eski devir değil. internet ve teknoloji çağının gelişiminden önce oturtulmuş vergi kanunlarıyla sistem yürümez. evet, eskiden iş kurmak para kazanmak istiyorsan gerekli yerlere müracatını yapardın ve izinlerini alıp işe başlardın fakat artık düzen öyle bi düzen değil. ben bugün youtube kanalı açmaya kalksam, bu kanalı kurmadan önce gidip devletten bunun için izin almalıyım sizin mantıkla. neticede ticari gelir peşindeyim di mi, millet enayi mi gidip dükkan açarken başvuru yapıyor, ben de yapmalıyım di mi? sizin kafa bu çünkü zihniyetiniz çürük, çağa ayak uyduramayan eski kafa zihniyet.
o yüzden vergi sisteminin değişmesi gerekiyor. sosyal medyadan icraat yürütüyorsan kardeşim, 6 ay sınır koyulmalı örneğin. bu adam 6 ay boyunca düzenli ödeme alıyorsa artık şirket kurması gereklidir durumu olmalı. ha adamın aylık geliri 5k nın üzerinde ise süreyi 3 aya çekersin oralar yapılandırılır illa ki. fakat sosyal medyada iş reel dünyadaki gibi ilerlemez. reel dünyada bi işe başlama planın olur, bütçeni hesaplarsın, nerede iş yapacağını ne satacağını her şeyini planlarsın ve kendince gelir gider kalemlerini ayarladıktan sonra gerekli izinleri alıp sektöre girişini yaparsın. lakin sanalda her an her şey değişkendir. sen ne kadar hesaplama yaparsan yap, insanlar içeriğini beğenmeyebilir, içerik ürettiğin mecra yok olup gidebilir, hesabın kapatılabilir, kısacası aylarını harcar 5 kuruş kazanamayabilirsin. haliyle bi anda hemen farklı bi sektöre ( örn : youtube ile uğraşırken instagrama yoğunlaşmak gibi ) yönelerek kazanç rotanı değiştirip kendini tekrar düzlüğe çıkarmaya çalışırsın. sanal dünya böyledir, her an canlı ve akışkan, yarını da kesin olmayan bi mecra. bi yerde dükkan açıp önünden geçen müşterilere ürün satmaya benzemez, bakkal açıp giren adama 2 paket sigara satmaya benzemez. yarınları keskin değildir önünde. bi algoritma değişikliği bitirebilir her şeyini. kısacası, ne instagram hesabı açarken maliyeye gidip bilgi veririz ne youtube ne twitter hesabı açarken. saçmalığın daniskası olur bu. sizin beklediğiniz şey ise bunun yapılması çünkü siz de saçmalığın daniskası düşüncelere sahipsiniz fakat şaşırtmıyor sizin gibi dar zihniyetler, alıştık artık. bu adam hesabını açar, icraate başlar, 5 ay 6 ay bakar düzenli gelir var işler yolunda görünüyor o zaman işi resmiyete döker vergisini gerekiyorsa geçmişte ödemediği 5 aylık ücretin de vergisini sonraki aylara ufak ufak paylara bölüp öder. çözüm illa ki bulunur. mesele zihniyet meselesi. sizin gibi dar görüşlü insanların vesayeti altında kaldığı için pek çok kurum, maalesef girişimci ruhu olan insanlar bi şeyler denemekten çekiniyor devamlı. yazık sizin gibi zihniyetin bu ülkede bazı noktalarda oluşuna. çok üzülüyorum bu duruma gerçekten.
Tamamen tek yanlı karşılaştırmalar yapmışsın kardeşim.
Sanal dünya çok değişken ve akışkan da gerçek hayat çok belirli ve öngörülebilir mi?
Sen bir dükkan açarken kar edeceğine kim garanti veriyor?
Salgından önce 2019 da İstanbul da açılan işyeri sayısı 47 bin, kapanan işyeri sayısı 20 bin.
Yani açılan 2 işletmeden biri kapanıyor, sen sanal dünya çok değişken diyorsun.
Youtube'da aylarını harcayıp para kazanamıyorken, aylarını harcayan her esnaf gerçek hayatta para kazanabiliyor mu?
Youtube hesabı açarken, instagram hesabı açarken maliyeden izin almayız diyorsun ya.
Sen instagramın, youtube'un kurallarını ihlal edebiliyor musun? Edemiyorsun ama devletin kurallarını ihlal etmekte sakınca görmüyorsun.
Youtube'un koyduğu kuralları koşulsuz şartsız kabul ediyorsun.
Youtube telif yersen kapatırım, başkasının görüntüsünü kullanamazsın dediğinde ses çıkarmıyorsun, ama devlet ticari olarak para kazanıyorsan vergi mükellefi olmalısın dediğinde işimi kolaylaştırın diyorsun.
İşin özünü kendin söylüyorsun. Sen kendi youtube gibi video yayın platformunu kur, kendi tiktokunu kur bu devlet sana vergi istisnasının kralını versin.
Zaten 27 yaş altına bağkur ve vergi istisnaları var.
Dükkan açan adama devlet 5 ay dene bakalım tutturursan vergi kaydını başlatırız diyor mu ki youtupçulara 5-6 ay izin versin.
Şöyle yapsak nasıl olur? Sen 5-6 ay para kazanmayı açmadan sosyal medyadan çalış bakalım.
Değecek kadar aboneye, takipçiye, izlenmeye ulaşırsan mükellefiyeti başlatır para kazanmayı da açık hale getirirsin.
Sosyal medya yarını olmayan bir sektörde turizm yarını belli olan sektör mü?
Bir sene rus uçağı düşürülür, bir sene terör saldırısı olur, bir sene virüs çıkar...
Sosyal medya öngörülemez de çiftçilik öngörülebilir mi? Bir sene sel olur, bir sene don olur, bir sene kuraklık olur.
Sosyal medya öngörülemez de elektronik çok öngörülebilir mi? Sıkıştıkça vergileri arttıran bir devlet ve alım gücü düşen vatandaş yüzünden cirolar daralır kar marjları düşer.
Gerçek hayatla internetten ticaret arasında artık bir fark yok.
Hatta gerçek hayatta en dandik dükkanı açmak için harcaman gereken para 20-30 bin lira.
Youtube'da yayıncılığa başlamak için ihtiyacın olan şey ortalama bir telefon, ortalama bir bilgisayar. Zaten herkesin elinde olan şeyler, yani hiç bir riske girmiyorsun youtube yayıncılığına başlarken.
Yani gerçek hayatta ticaret yapmak çok riskli, sosyal medyada belli bir abone takipçi sayısına ulaşana kadar ticari yayıncılık yapmayabilirsin böylece cezaya da gerek olmaz.
Bu arada devlet, adsense gibi tek müşterili yayıncıların vergisini, ödeme yapan şirketle anlaşıp peşin alıp mükellefiyetten muaf tutabilir.
Bu yapılabilecek hatta yapılması gereken bir uygulama.
Ama bu videolara ekstra reklam alıyorsa yayıncı ya da instagram gbi geliri şirketin kendisinden değil satış yaptığın insanlardan kazanıyorsa, mükellef olması gerekir.