İki gündür aklımdan geçenleri başlık açmış arkadaş.(sigortalı normal bir işi olup ek olarak hobi ve ek kazanç için bu işlerle uğraşan biri olarak yazıyorum)
8-9 yıl önce adsense içerikli web siteleri ile para kazanmaya başladığımda bunu yasallaştırmayı düşünüp muhasebeci bir arkadaşımla görüşmüştüm, aylık muhasabeci parası, yevmiye defteri,damga/pul vs sigorta falan derken vergi vermeden kazancın yarısı gidiyordu, kalanıda vergiye gideceği için yasal zemine başvurmadım, çünkü google sıralamaların yıllık değil anlık değiştiğini geçersiz tıklama vs gibi gerekçeler ile adsense hesabının banlanmasını da göz önüne aldığımda diğer ay masrafları çıkaracak kadar bile kazancım olmayacağını biliyordum ve de düşündüğüm gibi oldu.Bir süre sonra sıralamalar değişti ve aylarca kazanç sağlayamadım. Home office bile başlayıp kişisel şirket kursanızda istediğiniz an para kazanamıyorum bi dilekçe yazıp şirketi kapatayım diyemiyorsunuz, aylarca arkanızdan geliyor o şirket.
Şu konuda bari tartışmaya girmeyin lütfen.Burada çoğunluğun istediği vergi oranları veya kaçırmak değil bu işlerin kolaylaştırılması.
Sigortam var vergimi veriyorum ek olarak ülkeye döviz sokabilecek site açıyorum benim işimi kolaylaştırsınler.%50 mi vergisi , bu ay ne kadar adsense ödemesi geldi ise yarısını devlete ödeyim devlette kazansın bende.
ya diğer ay kazanamazsam diye 2-3 yıldır hiç birşey yapmıyorum hem devlet benden alacağı vergiden oluyor hemde ben ek kazancımdan oluyorum.
Aylar öncesinden açtığım adsense ,2 hafta önce açtığım site öylece bekliyor içerik bile girmiyorum, hitlenince ne yapacağım diye.
Benimle aynı durumda olan arkadaşlar ne yapmayı düşünüyor.
Devletin bu konuda adım atacağı falan yok, açıkçası yetkililerin bu konuda fikrinin dahi olmadığını düşünüyorum.
Cengiz limak ların %99 vergilerinin silindiği bir ülkede 7k lık kazancı vergilendirmediği için ne kadar cezaya çarptırıldığını gördünüz. 3-5 kuruş kazanıcam diye hayatımın stresini yaşayamam,Benim gibi düşünen binlerce kişi vardır,Bu vergilerden mahrum kalan devlet alabildiğinin üzerine yüklenmeyecek mi?
Üzerine basarak yeniden söylüyorum vergisini vermek isteyen yalnız adsense gibi diğer ay ne kadar kazanacağı belli olmayan bunun için şirket kuramayan insanlara %40,%50,%60 her ne kadar belirlerlerse gelir vergisi ödeme alternatifi getirilmelidir.
Alış satış gerektiren, ya da birden çok müşteriye hizmet verenlerin her türlü mükellef olması gerekir.
Ama adsense gibi tek firma üzerinden reklam geliri sağlayanlar için buna aslında gerek yok.
Devlet google ile anlaşabilir, türkiye'ye kayıtlı her yayıncı için google devlete %30-35 gibi bir stopaj ödeyip kalanı yayıncının hesabına gönderebilir.
Google'ın ödemelerinin çıktığı hesaplar belli.
Google'ın ödemelerini devlet isterse durdurabilir.
Ama durdurmak yerine %18kdv+%15stopaj toplam %30 gibi bir kesintiyi direk google dan vergi olarak alabilir.
Google da kalan ücreti yayıncıya yatırır ve adsense yayıncılarının bir vergi sorunu kalmaz.
Ama sosyal medya takipçi satanlar, web tasarım yapanlar, bir den çok hesaptan ödeme alan, bir den çok kişiye mal hizmet satanlar için bu çözüm mümkün olmaz.
Ama sorun bizde.
Biz örgütlenebilen ve iş yapabilen bir toplum değiliz.
Adsense yayıncıları ayda 30 lira verip bir dernek çatısı altında toplanabilirler.
10 bin yayıncı çıksa derneğin senede 3 milyon lira bütçesi çıkar.
Bu para ile gazetelere ilan verilebilinir, televizyonlara reklam verilebilinir siyasi partilere ve iktidara ziyeretler düzenlenebilir.
Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin yaşı ve hayat görüşü yeni teknolojileri ve yeni ticari bağlantıları anlamaya yetmez.
Onlara bu konularda baskı kuracak bir yapılanmaya bir örgütlenmeye ihtiyaç var.
Bu işin sağcısı solcusu ülkücüsü dincisi de yok...
Bu işin propogandasını yapmadan devletin bu işe el atıp kolaylık sağlaması gerektiğini düşünmek naifliktir.
Ağlamayana meme yok.
Organize bir şekilde ağlamak ve sesimizi duyurmak lazım.