@ykbweb; @adm34; @mustafacolakog; @Ajiba; @ajanstrend; @profweb; @OAK;

Arkadaşlar konu ile ilgilendiğiniz için sizi etiketledim. Umarım rahatsız olmamışsınızdır.

toprak kurumaya başlayınca Normalde çelikleme işlemi nisan mayıs aylarından itibaren başlar.
Yaz aylarında budanan fazla dallar köklendirilerek yeni fidanlar elde etmiş oluruz.
Ben bu kış soğuğunda deneme amaçlı olarak birkaçtane fazla dalı kesip saksıda köklendirme denemesi yaptım.
Yaz aylarında 1-2 hafta içinde çeliklerimiz köklenmiş olur.
Şimdi yapmış olduğum köklendirme işlemi başarılı olursa harika olur.

Goji berry fidanı, toprağa değen dip kısmından uca kadar sürekli yeni dallar verir.
Bu dalların fazlası kuralına uygun bir şekilde budanmalıdır.
Budama sayesinde goji berry ağacına en verimli şekilde meyve vermesi için şekil verilmiş olur.

Yeni çıkan dallar ilk önce otsu yapıdadır. dal yeil renkli ve elle tutulduğunda kolayca kırılabilen bir yapıdadır.
Taze dallar otsu gövdeli iken budama yapmayız. Birkaç hadta içinde bu otsu dallar odunsu hale gelir.
Gövde rengi bej halini alır. Yeni dal çok sağlamdır ve koparılması hayli zordur.

İşte bu odunsu haldeki yeni dalları, ağacın gövdesine değdiği yerden, dibinden kesiyoruz.
Bu dalları yaklaşık bir parmak boyunda parçalar halinde kesip çeik yapıyoruz.
Elde ettiğimiz çelikleri Küçük bir saksıya doldurduğumuz toprağın içine daldırıyoruz.
Çeliklerin en az 2-3 cn kısmı toprağın altında kalmalıdır.

Toprak koyup çeliklerimizi daldırdığımız saksının dibinde önceden birkaç tane delik açılmış olmalıdır.
Saksımıza ara sıra su vermeliyiz. Çok fazla su verip çamur olmasına izin vermemeliyiz.
Toprak kurumaya başladıkça bir çay bardağı kadar su veririz.
Çeliklerimizi bir - iki hafta sonra köklenmiş mi diye kontrol ederiz. Çeliklerden bir iki tanesini topraktan çıkarıp dibine bakarız.
Taze kökler oluştuysa çeliklerimiz kalıcı yerine dikmeye hazır demektir.

https://www.youtube.com/watch?v=rUvl26wDOfY