Tamam dediklerine bir sözüm yok. Bizim sektörde isim vermeyeceğim bazı büyük dağıtıcılar var. Adam eşine dostuna şirket açıp pazaryerine koyuyor. Bana 3000'e verdiği ürünü eşine dostuna 2500'den veriyor. Pazaryerine girince ben 3000 + komisyon + kargo + kdv + kar yaptığımda en az 3400 3500'den satmam gerek. O büyük toptancının eşi dostu ise 2500 üzerinden hesaplıyor 3100 3150 Tl'ye koyabiliyor. Şimdi benim ona mücadele etmem imkansız hal alıyor. Lakin bu problemi sadece e-ticaret ayağında yaşıyorum. Yani kendi durumumu e-ticaret ve esnaf kimliği olarak ikiye ayırsam e-ticaret kimliğim burada ezilen taraf oluyor.
Şimdi bir şey dikkatimi çekti tamda konusu geçiyor diye tekrar yazıyorum. Ateş ölçer geldi toptancıya girdim bayi paneline baktım bana verdiği rakam 118,50 TL yani ben bayi olarak bu ürünü 118,50 TL ye alabileceğim. Ürünü internette araştırdım aynı marka aynı ürün trendyolda 140 TL den satılıyor + kargo bedava. Benim aldığım rakam ile arasında 21.5 TL fark var. Bayi fiyatımdan 21.5 TL fazlasına koymuşlar internete. Bu ürünü 140 TL ye koyan da benim aldığım rakama alıyor ise 21.5 TL kar koymuş %15 komisyon ödüyor + kargo ödüyor + parasını 10-15 gün sonra alıyor. Şimdi ben bu ürünü 118.5 TL alıp nasıl 140 TL üzerine satacağım ? Bu ürünü bu adam 140 TL den nasıl satıyor ? İşte tamda demek istediğim örnek şuan canlı canlı önümde. Hal böyle olunca ise toptancılar e-ticarette esnafın satış yapmasının önüne geçiyor. Sadece e-ticarette değil dükkanda da satışının önüne geçiyor. Müşteri salak değil dükkana gelip bu ateş ölçeri soruyor ama sonra gidip eve googleye yazıyor aynı ürünü 140 TL ye görüyor vay be kazık yemişiz bak diyor bir daha sana gelmiyor