Arkadaşlae herkes şuan da vergi konusundan bahsediyor. Ben adam akilli islem yapmamama rağmen papara hesabıma 2 ayda 1.5k yakin para girisi olmus. Bu meblağ yüzünden takibe takılır mıyım? Ve ceza yer miyim?
Sadece denk geldikçe hesap alıp satıyorum. Düzenli bir durum yok.
Merhaba, şimdi size evet ihtimal dahilinde, ceza yiyebilirsiniz desem gidip maliyeye açılış yapacakmısınız? Bence hayır. O yüzden buna karar verebilecek tek kişi sizsiniz. Risk alıp almamak sizin elinizde. Böyle forumlarda bence buna cevap aramayın diye dostane uyarayım dedim. Ben 31 yıllık muhasebeciyim. Ama buna cevabım yok. Ancak herkes için genel bir cevap yazayım belki birilerine yararı olur.
Genel Cevap:
Arkadaşlar, öyle limitleri okuyup. Yıllık şu kadar alış veya yıllık bu kadar satış vergiden muaftır kelimesinin anlamı şudur. Sen gelip vergi dairesine kayıt olma ASLA değildir. Eğer ki 1 TL dahi ticari kazanç elde ediyorsanız vergiye kayıt olacaksınız. Yani maliyecinin vakti yetse anında hepimizi kayda alır. Ama sistem yakalayıpta alamıyor olay bu. Ticari kazanç nedir? Hepimizin yaptığı. Yani tanıtım tazısı satmak, link satmak, banner satmak, logo yapıp satmak. Hatta hizmet vermek. Örnek; birinin wordpress'ini kurmak, virüsünü temizlemek. Yani aklınıza gelebilecek her şey ticaridir. Bu yüzden herkes her bir birey maliyeye kayıt olmalıdır. Heee vergi ödermi ödemez mi o bambaşka bir konu. Örneğin giderleri gelirinden fazla ise yıllık vergi ödemez. Ama kdv, muhtasar ve özellikle bağkur ödemek zorunda. Bazı teşvikler var bunlar kullanılır. Ama burada nasıl teşvik var. Ben ödermiyim, öbürü ödemez mi gibi sorularla lüten gelmeyin. Çünkü hiç birinin cevabı yok. Kİmse sizleri yanıltmasın. Ben forumda çoğu zaman okuyorum. Abi şunun aydı yok bunun kaydı yok vs. İşte ben okudum yıllık şu kadar kazananlar vergi ödemezmiş vs vs vs. Vergi ödeyip ödememek farklı bir şey. Maliye kayıt olup şahıs firması kurmak başka bir şey. Yani herkes 1 tl bile kazanç elde eden herkes maliyeye kayıt olup en az şahıs işletmesi veya limited şirket ya da anonim şirket kurmak zorundadır.
Herkese iyi forumlar.