Aslında bu tarz konularda vergi vermek istiyorum diyen arkadaşlar vergi vermek istemiyorlar.
Onlar kendi kafalarındaki makul rakam kadar vergi vermek istiyorlar.
Eğer hizmet sektöründeyseniz toplam cironuz kadar vergi verir toplam cironuz kadar KDV ödersiniz.
Kalan bedelde de karınız yüksek gözüktüğü için %20-35 arasında gelir vergisi ödersiniz.
%18 + %25 desek kazandığınız her 100 liranın 43 lirası gider. Çok büyük rakamlar kazanıyorsanız her 100 liranın 60 lirasına kadar elinizden alabilir devlet.
Yani devlet aslında her işletmenin büyük ortağıdır.
Ben kar marjı yüksek ürünler satıyorum ve cirom arttıkça kazancımdan hızlı bir şekilde ödediğim vergi artıyor (((

Mükellef olmadan iş yapmak isteyen arkadaşlar, maliyete katlanmadan mükelleflerin işlerini çalmak istiyorlar.
Çünkü mükellefler bağkur ödeyerek soyal güvenlik sitemine katkı sağlarlar.
Mükellef olmayanlar sosyal güvenlik sistemine katkı sağlamadan mükelleflerin işlerini çalıyorlar.
Eğer birileri vergi ödemeden, bağkur ödemeden web tasarımı yapmasa, herkes bir mükellefe bu işi yaptırmak zorunda kalır.
Oysa vergi ve bağkur ödemeyenler maliyetleri olmadığı için çok daha ucuza iş yapıp mükelleflerin işlerini çalıyorlar.
Babanızın, dedenizin emekli maaşlarının ödenebilmesi için bağkur yatırmanız gerekiyor.
Eğer bağkur yatıracak kadar para kazanmıyorsanız da ticaret yapmamanız gerekiyor.
Bu adil gözükmeyebilir, ama bağkur yatıran bir mükellefin ödediği prim ile babanızın, dedenizin emekli maaşı ödenirken, siz o mükelleflerin işini çalıyorsunuz.

Ama mükellef olmanın da güzel tarafları var.
Mesela 2. el bir şey almanıza pek gerek kalmıyor.
Mesela sıfırı 11,800 lira olan iphone u alan bir mükellef, o ay ödeyeceği kdv'den 1800 lira az öder.
Kalan 10 bin lirayı da gider gösterip 2 bin lira az gelir vergisi öder.
Toplam 3800 lirayı vergi olarak devlete ödemek yerine telefona öder.
Böylece telefon mükellefe 8 bin liraya gelir. Siz o telefonun ikinci elini bile 8 bin liraya zor bulursunuz.
Bu durum aracınızın yakıtı için de geçerli...

Ama siz ben bağkur ödemeyeyim, muhasebeci parası ödemeyeyim, 100 lira kazandım mı 20 lirasını devlete verip kurtulayım diyorsanız bu mümkün değil.