İranı Fransızlar kurdu demişsiniz, İran tarihii hiç bilmiyorsunuz veya Suriye ile karıştırıyorsunuz. " Anglo-Persian Oil Company " adlı şirket yıllarca %10-20 pay vererek İran'ın tüm yeraltı varlığını sömürdü, bir devrim kaçınılmazdı ve sömürülmemek adına yapmaları gereken şeyi yaptılar, bir İslam devrimi gerçekleştirdiler.
İran devrimini yapan Humeyni Fransa'dan geldi. Bu yüzden benim gözümde böyle. Türkiye'de
cü* lanet hoca'dan kimse şüphelenmez. Oysa İngiliz kuklası olduğuna dair derin şüpheler var. Yarın
cü* lanet hoca tıpkı hımeyni gibi bir islam devrimi yapsa hiçkimse ingiltereden şüphelenmez. Bakış açım böyle hatalarım olabilir.
Unutmayın, dinler her daim insanları birlikte tutan en önemli unsur olmuştur. Ayrıca İran'a ikinizde Şii demişsiniz, İran nüfusunun %32,2 kadarı şiidir, %22,2 kadarı inançsız, %8,8 ateist, %7,7 kadarı zerdüşttür, tamamen Şii demek bana yanlış geliyor.
Komşuluk ilişkilerimiz olması gerekenin çok çok altında. Halbuki aramızda islam gibi bir bağ var. Yine iran yine müslüman ülke Irak'la yıllarca savaştı. Bu ve benzeri tüm olaylar sonucunda İran yönetimi şiidir diyebiliriz. Halk meselesi ayrı bir konu.
Devlet yönetimi şii esaslı görünüyor.
İran nüfusunu geçen sene geçtik, buradan benzer nüfuslara sahip olduğumuz anlaşılıyor, İran içerisinde yaklaşık 40 Milyon Türk yaşar, bu ülke nüfuslarının yarısıdır. Kendilerine sorsanız hayır %25 derler, sadece Güney Azerbaycan'da 30 Milyon kadar Azeri Türkü vardır, Türkmenler, Kaşkaylar, Horasan Türkleri ve bazı diğer Türk boyları ile nüfusunun yarısı Türk olan bir ülkeden bahsediyoruz. Aynı ırk, aynı coğrafya, aynı din, aynı nüfus, muhtemelen benzer kaderler.
İşte bizi en çok yaralayan şey de bu. Yanı başımızda milyonlarca soydaş dindaşımız var ama onlardan haberimiz bile yok.
Acaba neden diye sorunca hep karşımıza İran devletinin ideolojisi çıkıyor.
Türkiye bir Nato ülkesidir, şimdilik öyle kafalarına göre müdahale edemezler, bölemezler. Öncelikli olarak etrafında bulunan Suriye, Irak ve son olarak İran yok edilince sıra Türkiye'ye gelir, İran bitince anlayın ki sıra bizde. Terör yuvası demeye getirmişsiniz, bunu Suriye ve Irak için söyleyebilirsiniz ama İran için bu geçerli değildir. Malum örgütün Pejak kolu yıllardır İran içerisinde bir yere varamamıştır, yakalanan her üyeleri ibret için asılmıştır, çoğu hareketi yanlış bulsam bile teröre bulaşan her canlıyı sallandırmaları bence doğru bir harekettir. Bu malum örgüt için çok büyük bir caydırıcı kuvvettir ve bizim kadar savaş harcaması yapmadan yıllardan beri kolayca bastırabilmekteler. Bizdeki gibi mitinglerde bebek katilinin posterini açmak mı? İran içinde onu yapmak biraz sıkar. Saygı duyulan ülke olmak ile korkulan ülke olmak arasında ince bir çizgi vardır, İran yıllardır kendi yağında kavrulur, kendi içinde üretip tüketir ve çok fazla dış ithalata gereksinim duymaz. Bu bile bizden birkaç basamak üste taşır kendilerini. Emperyalistlerin ve kapitalist sistemin oyuncağı olmamış, dışa bağlı kalmamışlardır ve bu dünyanın pek hoşuna gitmemektedir. Onlar benim din kardeşim onlar benim soydaşım, onlar benim komşum, kader ortağımdır.
İran devletini üstün ve güçlü kılan birçok şey var. Ama bu coğrafyada İran Irak Suriye müslüman olduğu halde birbiriyel savaşan birbiriyle yarışan birer devlet ise burada iyice düşünmemiz gerekiyor. Irkçılık milliyetçilik mezhepçilik çıkarcılık gibi
bu devletleri birbirine düşürüyor. Oysa milletler arasında akrabalık gibi çok bağlar var.
Çok İran İran diye ölmüyorum ama toprak bütünlüğüne saygı duyuyorum. Bugün sen İran bölünsün parçalansın dersen, yarın başkaları gelir senin ülkene bölünsün parçalansın der vah ben ne yapmışım diye dövünürsün...
... işin doğrusu böyle mi acaba diye sorgulayıp gerçeği araştırmalı bazen insan.
Burada haklısınız. Fakat yaşadığımız hayat bir öyle tokatlar atıyor, öyle şeyler öğretiyor ki. Bunları anlamak çok zor.
Peygamberden sonra iki halife suikast sonucu öldürüldü. O zamandan beri çok kötü olaylar yaşandı. İnsanlar ve toplumlar
kendi nefislerine uyup düzeni dünyayı yıkmaya çalışıyor.
Tv programlarında en yakın akraba ve komşular bile bir ev bir tarla için sıkılmadan cinayet işleyebiliyor.
Türkiyede kaç tane ilçe duydum, komşu ilçeyle düşman olan, veya il merkeziyle. Kadrajı ufaltıp büyüttükçe sayısız olumsuz örnekle muhatap oluyoruz.
İyi kötü oturmuş yaşayan bir İran devleti var. Fakat her devlet gibi yaptığı büyük yanlışlar var. Bu yanlışlar yüzünden
birçok insan zaten çok olumsuz durum içinde yaşıyor. bizim gözümüzde güçlü bir devlet görünüyor, oysa perde arkasında ezilen sömürülen, asimile edilen ayrımcılığa maruz kalan sayısız insan var.