Kişisel hobim ve gelecek planım bir
karavan almak, bu yüzden 30-40 karavan ilanını takibe aldım ve sürekli fiyatını düşüre düşüre 190 binden 129,999 lira yapan bile oldu. 2. el piyasası yüksek diye genelliyoruz belki ama durum öyle değil. Daha dün karavan satışları 2ye katlandı diye haber gördüm, durum tam olarak öyle değil. İlan sayılarının artmasında ;
1. etken çoğu kişinin dediği gibi taksit ödemeleri geldi, insanlar maalesef yokluktan ellerindeki değerli şeyleri satmaya arabalarından başladı, emlak ilan sayılarına bakarsanız benzer artışı görürsünüz.
2. galericiler ellerindeki tüm araçları farklı farklı kategorilere giriyorlar, aynı aracı 20 farklı kategoriye girenini gördüm. Değerinde alınır, değerinde satılır gibi boş ilanlar ile bir şekilde müşteri bulup dönmeye çalışıyorlar.
3. şu sıralar çok fazla alım ve satım gerçekleştiği için vatandaşlar sattığı araların ilanını silmeden diğerini giriyorlar.
4. mevsimsel, evet mevsimsel. Yılın sonuna doğru bir sonraki vergi dilimine girip mtv ödememek için kasım-aralık gibi satışlar artabiliyor. Ocak ayında o araç elinde olursa bir 6 aylık vergi daha ödeyecek, şubat-mart gibi satmak zorundayım zaten bekleyip bir vergi daha ödemeyeyim şimdiden satayım diye normalde satacak kişiden fazlası satışa koyuyor.
5. ve en az etki eden etken ise nüfus artışı

Nüfus ile birlikte ülke içindeki araç sayısı, araç arayan sayısı, satılan araç sayısı sürekli artış eğilimindedir. Nüfusu arttıkça araba sayısı düşen bir ülke yok. 1-2 ay içinde 70-80 bin etki etmez, belki 1000-2000 etki eder, hepsi o. Abartılamaz ama görmezden de gelinemez.
6. tamamen kar elde amacı ile ucuza alıp halaıya satmaya çalışanların tamamen
ticari ilanları.
7. elindeki araç değerlendi diye çok daha yükseğe satıp kar elde etme amacında olan bireysel kişiler.
Maddeler arttırılabilir, çok fazla etken var.